Urtësi

Maksima dhe sentenca nga kryevepra “Portreti i Dorian Greit” i viktorianit, Oskar Uajlld

... të qeshurit nuk është fare një fillim i keq për të zënë një shoqëri dhe për më tepër është gjëja e duhur për ti dhënë fund një marrëdhënieje të tillë. ... besnikët njohin vetëm ...
Read More

“Shenjtori” i fjalës së lirë jep15 fshikullima të forta karakterit tonë, për të merituar shëlbim të shpirtit dhe paqe

Ja çfarë thotë Mit’hat Frashëri për shqiptarët: 1- Shqiptari prej natyre është kotësidashës, plot vanitet dhe egoizëm. Nuk i pëlqen kurrë të shohë dhe të njohë fajin dhe të metën e tij: i pëlqen kurdoherë ...
Read More

Kush është Buda dhe cilat janë ato mësime që u shndërruan në një doktrinë filozofike?

Buda (Budd´ha: Sanksrit, Pali, ndryshe: fj.p.fj. " I Zgjuari ") është emër që përdoret në Budizëm për këdo që ka gjetur dritërimin (`bod`hi`). Fjala Budd`ha përdoret zakonisht edhe për Sidd´hart´ha Gautama (themeluesi historik i Budizmit) ...
Read More

Shprehjet frazologjike dhe maksima filozofike, për paranë nga politikanë, filozofë, aktore e milionerë

“Paratë nuk janë gjëja më e rëndësishme në botë. Dashuria është. Për fat të mirë, unë dua paratë”. Jackie Mason “Tek Perëndia besojmë. Të gjithë të tjerët duhet të paguajnë para në dorë”. Thënie amerikane ...
Read More

Adolf Hitler, dhe përkufizimet e tij për fenë dhe besimin në kuptimin e themeltë të Tij

Ai nuk ishte thjeshtë ajo mendje e sëmurë, ai paranojak, ajo histeri e etjes për vdekje dhe nënshtrim. Ai, Adolf Hitler ishte edhe një mendje racionale, një platformë ideje dhe botkuptimi, pavarësisht se masakra e ...
Read More

Jim Morrisonit: Kam lindur duke qarë kur të gjithë qeshnin. Do të vdes duke qeshur, kur të gjithë do të qajnë!

James Douglas Morrison, (1943-1971), do të mbetet në kujtesë si një kantautor, poet, shkrimtar por edhe kontributor në kinematografi. Ai njihet si figura kryesore e grupit të muzikës “The Doors” dhe është konsideruar si një ...
Read More

Honore de Balzac: Zemra e një nëne është një humnerë e thellë, në fundin e të cilës gjithnjë do të gjesh faljen!

Më 20 maj 1799, në Tours të Francës, lindi Balzaku (Honore de Balzac), romancier francez dhe dramaturg. Ai ishte monarkist konservator; antipod i republikanizmit demokratik të shkrimtarit Victor Hugo. Megjithatë, trajtimi i mprehtë i realitetit ...
Read More

Shkrepëtima dijetuese nga Johan Wolfgang Goethe, ati i letërsisë gjermane

*** Gjëja më e rëndësishme që mund të bëjë një burrë për fëmijët e tij, është të dojë nënën e tyre. *** Fati na i plotëson pjesën më të madhe të dëshirave tona, por në ...
Read More

Thënie nga themeluesi i psikoanalizës, Zigmund Frojd: Qytetërimi zuri fill kur një person i zemëruar hodhi fjalën në vend të gurit!

Zigmund Frojd (Sigmund Freud) është themeluesi i psikanalizës. Idetë e tij radikale mbi mendjen e njeriut transformuan psikologjinë dhe mbeten kontradiktore edhe në ditët e sotme. Më poshtë mund të lexoni disa thënie të tij ...
Read More

Libri nuk është gjithçka në jetë, por gjithçka që na lejon të ndjehemi krenar, e kemi të mëkuar prej bujarisë së tij

Nga Albert Vataj Nëse ju keni kërkuar t'i detyroheni dikujt ose diçkaje për gjithë atë që ka pasuruar mendjen tuaj, zbukuruar dhe hijeshuar shpirtin tuaj, që ka rrokur me dritën e magjishme aktin tuaj sublim ...
Read More