Qytetërim

Praga, qyteti magjik i të dashuruarve, atraksioni që tejkalon çdo fantazi

Nga Albert Vataj Ai është një qytet i veçantë. Ai është një qytet, i cili fton dhe mirëpret në magjinë e saj kërshëritëse shumë admirues të hostorisë dhe arkitekturës, të dashurisë dhe gastronomisë, të arkeologjisë ...
Read More

Si arrinin gratë egjiptiane të kryenin testin e shtatzanisë 3600 vjet më parë?

Nga Matteo Rubboli Testi modern për të kontrolluar nëse është apo jo shtatzënë një grua, i lejojnë asaj të marrë një përgjigje falë reaksionit kimik të urinës, e cila konfirmon apo mohon praninë e një ...
Read More

Rastësia fatlume e arkeologut gjermanit, Hajrih Shlieman. Si arriti ai të zbuluante qytetin e humbur të Trojës

 Nga Oscar Martinez Arkeologu gjerman Hajrih Shlieman, ndodhej në Turqi në fund të shekullit të XIX për një kërkim të çuditshëm. Ai ishte duke gërmuar një vendbanim të vjetër të braktisur. Vendi, i njohur si ...
Read More

Dorështrëngimi, historia e një përshëndetje universale shumë të lashtë

Shtrëngimi i dorës është një gjest universal që tregon përshëndetjen, por gjithashtu edhe arritjen e një marrëveshjeje, apo urimin e dikujt, bazuar në kontekstin në të cilin kryhet. Ai kryhet si midis dy njerëzve krejtësisht ...
Read More

Stili gotik, ngulmimi i hovshëm dhe vezullues i qytetërimit evropian që zë fill nga forca shprehëse arkitekturore

Arkitektura mbetet më shprehësja e artit gotik. Jo më pak manifestim joshës dhe dalldisjeje sollën edhe piktura, dhe skulptura e këtij stili, por arkitektura qëndron në kryerendje. Ajo mbetet dëshmia më e pushtetshme e gjithë ...
Read More

Çelësi i fjalëve të shenjta, ata që bënë drejtësi nga gjyqtarja e parë, Debora, Jahela te Gjedeoni dhe Samsoni

Kur dëgjojmë të flitet për “gjyqtarë” na vjen ndër mend një sallë gjykate, një i pandehur, avokatë… Por ka edhe një libër të Biblës, që mban këtë emër, Libri i Gjyqtarëve. Mund ta konsiderojmë shoqërues ...
Read More

Festimi i Pashkëve dhe Bibla, domethënia e vezëve të ngjyrosura, simbolika e lepurit dhe kremtimi i festës

Nga Albert Vataj Kremtimi i Pashkëve është një nga festat më të rëndësishme, sepse me këtë kremte besimtarët i lidh ringjallja e Jezu Krishtit, prova e Zotit dhe sakrifica e të dërguarit të Tij. Pashkët ...
Read More

Piramidat e Sudanit, tradita 4600-vjeçare e paknjohur e një kulture respekti dhe mirënjohje për të vdekurit

Tradita e piramidave ka hyrë në historinë e qytetërimeve një dëshmi që bashkëlidh shumë kultura dhe vende. Të gjitha i përbashkon kulti i përjetësisë. Ndonëse piramidat janë sinonim për Egjiptin, qytetërime të shumta antike kanë ...
Read More

A është 25 dhjetori ditëlindja e vërtetë e Jezu Krishtit? Debati i kishës dhe rebusi i pazgjidhur i Krishtlindjes

Krishtlindja është festa e lindjes së Jezusit, i cili besohet nga të krishterët si Biri i Perëndisë dhe Perëndia vetë e mishëruar, zbritur në tokë për të shlyer mëkatet e njerëzimit, dhe për ta kthyer ...
Read More

“Daily Telegraph” ka përzgjedhur 50 mrekullitë artistike të botës. Të parat vijnë skulpturat e Kafranit që ndodhen në muzeun e Kajros në Egjipt

Raca njerëzore ka bërë art për mijëra e mijëra vite. Këtu, në një listë kronologjike, gazeta britanike “Daily Telegraph” ka përzgjedhur 50 mrekullitë artistike të botës. Të parat vijnë skulpturat e Kafranit që ndodhen në ...
Read More