Psikologji

Çfarë do të thotë të jesh ”i kulturuar” sipas rusit të famshëm të letërsisë, Anton Çehov? 

Autori i dashur rus, Anton Çehov (29 janar 1860-15 korrik 1904), parashtron në një letër drejtuar vëllait të tij të madh Nikolai, një artist.  Letra, e shkruar kur Antoni ishte 26 vjeç dhe Nikolai 28, ...
Read More

Pse vrasim veten”, “çështjet specifike që çojnë një person të caktuar të vrasë veten janë po aq të ndryshme, sa edhe ADN-ja e tyre

Nga Michael Shermer Robin Uilliams (63), Kërt Kobein (27), Ernest Heminguej (61), Alan Turing (41), Virginia Ulf (59), Vincent Van Gogh (37-vjeç). Kur të keni përfunduar leximin e kësaj liste njerëzish të ndjeshëm, që humbën ...
Read More

Sipas OSHO: Guxo dhe ngrije jetën në pikën më të lartë të vetëdijes, aty ku je gati si një Zot

Jeta kërkon të pranosh sfidën e panjohur përkundër të gjitha frikave, është guxim. Frikat janë aty, por në qoftë se ju vazhdoni t'i pranoni sfidat vazhdimisht, gradualisht ato frika zhduken. Përvoja e gëzimit që sjell ...
Read More

‘’Të gjithë kemi më shumë fuqi dhe mundësi nga ç`mendojmë,  ndërsa përfytyrimi është një prej këtyre fuqive më të mëdha’’

Mirënjohja ka qenë një ushtrim shumë i fuqishëm për mua.Çdo mëngjes ngrihem dhe them: ‘’Faleminderit!’’ Çdo mëngjes,  kur vë këmbët në dysheme,  them: ‘’Faleminderit!’’ Pastaj,  ndërsa jam duke larë dhëmbët dhe duke bërë gjërat rutinë ...
Read More

Pse fëmijët e vegjël bëjnë mimika habitore, qajnë ose qeshin kur shohin një person që është i panjohur për të?

Fëmijët në kontaktin fillestar me një person të panjohur për të, shprehin një veçori karakteristike që i bashkon pothuajse të gjithë. Shprehia e tyre është, habitore, rishtuese dhe e lumtur. Fëmijët e vegjël bëjnë mimika ...
Read More

Shqyrtim ndryshe i sadizmit nga Erich Fromm dhe e themelta e kësaj trajtese si zotërim përmes vuajtjes dhe nënshtrimit

Çdo lloj synimi insistues, forme dhe trajtese që tejkalon dhembshurinë, keqardhjen, drejtësinë, respektin, shenjtërinë e jetës dhe dinjitetit njerëzor, të shpie te manifestimi sadist në kuptimin psikosocial. Diktaturat, torturat, dhuna, presioni, fyerja, denigrimi, këto edhe ...
Read More

Çfarë është dhe si manifestohet “Sindroma e Stokholmit”, a vuajnë edhe popujt nga ky çrregullim?

I ashtuquajturi "Sindroma e Stokholmit" ka hyrë në patologjitë psikike, ose më saktë ka marrë këtë emërtesë në zëfilljen e një ngjarje reale të fundvitit e shekullit të kaluar. Shkenca nuk e perjashton mundësinë se ...
Read More

Të jesh vetvetja. “Përpiqu të gjesh individualitetin tënd, integritetin, e mos u përpiq të bësh kompromis”

Krahas shumë mësimeve, OSHO vjen të kjartësojë shumë dilema, të zgjidh shumë mëdyshje, të çlirojë nga barra e varësisë prej kodeve zakonore dhe gjithfarësoj sajesash të shndrruara jo dhe aq konsiderim të individit se sa ...
Read More

Ligji i Murphy-t: Nëse diçka mund të shkojë keq, atëherë ajo ashtu ka për të shkuar

Keni dëgjuar për Ligji i Murphy-t, pakthyeshmërinë e fatit të shkruar, ose vetëparalajmërimin e një ndodhie të padëshiruar. Skeptikët, të bëjnë sehir, supersticiozët të dëgjojnë, të kurajshmit të mësojnë. Ligji i Murphy-t, vjen për të ...
Read More

OSHO: Njeriu ndjehet i mërzitur dhe qeshja është kundërhelm. Sa më shumë që njeriu mërzitet, aq më shumë ai ka nevojë për të qeshurën

Kjo është konsideruar vlerë. Kjo është e rëndësishme. Gjëja e parë për të kuptuar është se me përjashtim të njeriut, nuk ka kafshë që është e aftë për të qeshur. Kështu që qeshja tregon një ...
Read More