Profil

Alexander von Humboldt, një prusian i madh i eksplorimit, mendimit, botimeve dhe njohjes së botës

30 vjet punoi Humboldi për veprën “Kozmos“, që përmbledh dijet e njerëzimit. Pas kthimit nga Amerika, dijetari qëndroi 20 vjet në Paris dhe më 1827 u kthye në Berlin. Në vitet që pasuan ai iu ...
Read More

John Ruskin, njeriu i ideve përparimtare dhe një viktoriani të madh që “rivjen” pas 200 vitesh

Në dyqindvjetorin e lindjes së John Ruskinit, është koha t’i rishikojmë idetë përparimtare të një viktoriani të madh, shkruan Daisy Dunn për BBC. Pjesë të këtij shkrimi, Telegrafi sjell më poshtë. Nëse e kujtojmë Ruskinin ...
Read More

Ida Lupinos, regjisorja e guximshme që theu tabutë dhe që meriton të rizbulohet

Filmat e guximshëm të Ida Lupinos, jehojnë edhe sot, 70 vjet pasi janë bërë. Kështu shkruan për BBC kritikja e filmit Caryn James. Në një skenë të guximshme dhe të realizuar në mënyrë brilante në ...
Read More

PORTRET I PAAUTORIZUAR- Gjergj Luca, njeriu që ndërtoi ëndrrën mbi gërmadha

Sot kur fryma ikanake është shndërruar në një frymëmarrje zoritëse gjoksesh që e kanë të pamundur të ndeshen, është një njeri i vetëm që ka guxuar të tregojë me vepër, se në këtë vend ka ...
Read More

Nelson Mandela, simbol i sakrificës, guximit, bindjes dhe vizionit

Plot 5 vite më parë vdiq në moshën 95-vjeçare, ish-presidenti i Afrikës së Jugut, Nelson Mandela. Ai vlerësohet për rolin që pati në çlirimin e Afrikës së Jugut nga dhuna dhe urrejtja, diskriminimi dhe konflikti ...
Read More

Ferid Kola, skulptori që jetësoi figurat më të mëdha kombëtare  – Një ditë e paharuar në atelienë e mjeshtrit

Nga Pjeter Logoreci Kush viziton atelienë e skulptorit shkodran Ferid Kola, befasohet nga bukuria dhe shumëllojshmeria e figurave të krijuara me teknika nga më të ndryshmet që njeh arti i skulpturës. Përshtypja e parë të ...
Read More

Federico Fellini, gjeniu që krijoi mijëra botë – mes qiellit, ferrit dhe cirkut

"Shumë thonë që jam gënjeshtar. Që gënjej deri kur them të vërtetën, por edhe ata gënjejnë. Gënjeshtrat më të mëdha që kam dëgjuar mbi veten time. Mund t'i përgënjeshtroja, por meqë jam një gënjeshtar askush ...
Read More

Lek Kadeli, shqiptari i suksesshëm nga Oroshi i Mirditës në Zyrën e Kërkimit dhe Zhvillimit të SHBA-ve

Lista e shqiptarëve të suksesshëm në administratën amerikane përbëhet nga shumë emra, njëri prej të cilëve është Lek Kadeli. Pak nga ne kanë dëgjuar për të. Për të atin e tij, Gjon Kadeli, gazetarin e ...
Read More

Stephen Hawking, një student indiferent por talent i pazakontë për të menduar jashtë kornizave, ai që i shtyti tej caqet e mundësisë njohëse të njeriut 

Stephen Hawking ka lindur më 8 janar 1942 në Oxford të Britanisë së Madhe dhe vdiq me 14 mars 2018. Dashuria e parë e tij ishte matematika. Megjithëse ai ishte një student indiferent dhe i ...
Read More

Shkëlqimi i parakohshëm dhe fundi i trishtë i ish-mbretëreshës së Francës, Mari Antuaneta, jeta në kapërcyell e një gruaje të rrallë

Do të mbetet emblematike në historinë e monarkisë franceze, emri dhe gjithçka që rreket të krijojë një panoramë atë çfarë ishte mbretëresha e Francës, Maria Antoneta. Ajo u martua me Luigjin XVI te Francës. Ishte ...
Read More