Poezi

Oj zan e andjes teme, e lumja ti, e gzuemja ti, oj zan, e andjes teme

Oj zan, e dritshmja ti! N'flok t'borës, t'ngjyft e bardha, me diell, and e dëshirim, drita n'ty u paft, si t'kqyr rrezaj n'kokërr t'snynit. Ti... m'vjen n'andrra, n'frym, m'shterron prush e përpush, e turraz rrëmetshëm ...
Read More

TË NJOHIM POETËT – Morena Cenaj, një zë që u bie telave të stuhisë së shpirtit

Nga Albert Vataj Në rrugëpërshkimin e pambarimtë të nevojës për komunkim shpirti, ndeshemi me zëra, karakteristika dhe veçanti të larmishme krijuesish. Ata rreken, përmes fjalë të ravijëzojnë atë botë që struket thellë brenda tyre, të ...
Read More

Albert Vataj: Ndër puthje prush, përhidhet etjes e shndërrimit n’drit’, shtati jot diell,

Me zjarm e afsh... Në ma t’shndritmin yll vezullue sysh qi epen, je ti andje... prembi krejt, ka derdhun kjo natë lume, t'andshmin kurmin tand, ku pahet hana, njaj purtek i dlirin, gurrue dritash, syve ...
Read More

Andrra nan jastek-Dedikim zemërthyem

Andërr... ti kjosh e bardh, e lumja ti M'rrzon në kujtesën e viteve t'shkume Çon e bjen në krahë dallendyshesh pranvera t'shterrume ngjyrash e amëlcimi t’ambrozt si buzëqeshja jote, t’dritshme si vezullimi qi pahet me ...
Read More

Fjala, vjen me çil ndoj zemër, e me ndez shpuz, n’shpirt me prush

Fjala, njajo e skalituna n'tehun e nji vetëtime, qi me çaste shpërthimi na mbush, ku pahena e ndehena... Fjala, njaja qi loti e njom. N'zjarm gjaku e prush, e me afsh e mbush. Njaja, qi ...
Read More

Me buzën qi m’përvlon jes tue t’prit i xanun n’faj, puthjen qi t’kam borxh të ta nap

Puthja e mbetun borxh E dashtun, kur ti ike, u kujtova qi kisha harrue me t'puth Me t'dhan, ç'ka m'ban me krah, çdo t'lumen ditë E tue lyp se si e qysh, t'amlën puthje me ...
Read More

Nanë, shejtnue kjoft vullnesa dhe emni jot, bekim past ma i epërmi akt i krijimit

N'nemën t'Atit, t'Birit' e t'Shpirtit t'Shenjt paç bekimin e çdo blatimi, shejtnue n'ty, si n'qiell, njashtu edhe n'tok, n'shpirt, si n'zemër , krejtkund e përgjithnji, ku jetë s'frymon pa ty, e andje, s'mbruen n'kurrnji andërr, ...
Read More

“Zjarri dhe akulli”, një gufim i poetit të madh, Robert Frost e shqipëruar nga Shpresa Ymeraj

Përpjekja për të shqipëruar këndimi i një shpirti prej një gjuhe tjetër në atë shqipe, është një rikrijim, është një sfidë e shndërrimit të kohës dhe përjetimit, pozitës ngacmuese dhe sendërgjimit, në një kulminacion solemn ...
Read More

Pierre Reverdy: Çfarë është poezia? Poezia është honi i hapur i realitetit të dëshiruar që na mungon

POEZIA, qoftë kur krijohet me vetëdije që vjen nga realiteti, ashtu edhe kur ajo vjen nga ëndrra, na lejon që ta prekim, na lejon që ta shijojmë. Poezia është shpërthim i të mirës dhe i ...
Read More

Dëshira e një kukulle: Ky do të isha, kështu do të jetoja, nëse Zoti do të ma jepte edhe një copëz jetë

Autori i poemës "Kukulla", i kësaj krijimtarie që ka përçuar kaq shumë energji, që ka motivuar shumë e shumë njerëz në mbarë rruzullin është e shkrimtarit, komedianit dhe ventriloquist-it meksikan, Johnny Welch. Fillimisht mediat meksikane ...
Read More