Pikturë

Vizatimi 3D, arti i manipulimit viziv të mendjes dhe jetësimit të shkasit imponues të trillit

Nga Albert Vataj Nuk është thjeshtë vullneti për të kapur lapsin dhe për të derdhur një talent rutinor vizatimi, megjithëse ky kurajoz novator kumton modestish se "E gjithë çfarë ju duhet është një laps dhe ...
Read More

“Shqiptarja”  e francezit Jean-Baptiste Camille Corot, hiret delikate dhe meditativja shprehëse

L'Albainse -"Shqiptarja" është punë e piktorit francez, Jean Baptiste Camille Corot, realizuar në vitin 1872. Vaj mbi kanavacë, e përmasave, 74,1 x 65,6 cm. Ndodhet në Muzeu e Brooklynit, dhuruar nga Horace O. Havemeyer "Shqiptarja" ...
Read More

Gjovalin Paci, triumfi ngallnjyes i malësorit që nisi pikturën me thëngjill dhe synoi Luvrin

Nga Albert Vataj Ai ishte arketip i artistit të lindur në vështirësi, të rritur në përleshjen me të pamundurën në një botë ku duhet vazhdimisht vetëm të ndeshësh. Kurrë nuk do ta mendonte se pasioni ...
Read More

“Nëna dhe vajza”, magjia shprehëse e pikorit italo-amerikan, Giuseppe Dangelico, i mbiquajtur Pino Daeni

Nga Albert Vataj "Nëna dhe vajza" është një tablo shumë e njohur e piktorit italo-amerikan, Giuseppe Dangelico, i mbiquajtur Pino Daeni. Ky realizim është korrekt në aspektin e tematikës dhe trajtesës, ku spikatin ngjyrat dhe ...
Read More

Karikaturisti, Agim Sulaj, shpirti i pasur dhe mendja e dritshme e një kumtuesi shprehës arti

Nga Albert Vataj Ju dëshironi të jeni mishërim i të tashmes, zëri dhe energjia, mendimi dhe shprehja. Një yshtje e brendshme ju shtytë, ju nxit, ju motivon, të tregoni se jeni mishi dhe shpirti, fryma ...
Read More

Helidon Haliti, kumti i një penelate shpërthyese, shpirti i dritur i ngjyrave dhe përjetimeve

Nga Albert Vataj Piktura shqiptare, kryekëput ajo moderne duke pasuruar traditën tonë në art qaset të spikas e vlertë dhe konkuruese përnga koloriti dhe kumti shprehës, nëpërmjet emrave dhe identiteteve estetike, të denja për çdo ...
Read More

Michelangelo Buonarroti një nxënës i përkushtuar në kopështin neoplatonik gjatë ngjizjes filluese të gjeniut

Me shumë gjasa Michelangelo-ja nuk e mbaroi tre-vjeçarin formues në punishte, duke gjykuar nga të dhënat e turbullta të biografisë së Condivi-t. Ndoshta u tall me mësuesin e vetë, duke zëvendësuar një vizatim nga dora ...
Read More

Mikelanxhelo Buonaroti, një gjeni koprac. Ai që kishte një pasuri më të madhe se shumë princër dhe dukë të kohës së tij

Nga Albert Vataj “Çdo kal i kuq ka një huq”, thotë një proverb. Gjithsesi, huqi i kopracisë, të qenit dorështernguar nuk e bën me faj, Mikelanxhelo Buonaroti, atë që sot i detyrohemi mirënjohje dhe respekt ...
Read More

Gustave Courbet, babai themelues i artit modern, piktori që luftoi për të çliruar njeriun nga obskurantizmi i kohës

Nga Albert Vataj Ai ishte njëri prej atyre piktorëve që shkroi historinë e artit, por nuk preferoi t’i ngjante askujt, dhe gjithçka që krijoi i përkiste atij dhe vetëm atij. Nuk kishte ardhur për të ...
Read More

Kodi i Leonardo da Vinçit nga Dan Brown te Sabrina Sforza Galitzia dhe Fundi i pretenduar Botës, i koduar në pikturën “Darka e Fundit”

Nga Albert Vataj Njeriu gjithnjë ka qenë i grishur nga ideja e apokalipsit. Fundi i Botës është trajtuar dhe menaxhuar nga mjeshtra të propogandës religjoze, virtuozë të shprehive estetike në art dhe ustallarë të rafinuar ...
Read More