Përshkrimore

Alberto Moravia, përflakja e një drite qiriri të mpakur, trajta cingëritëse e një shpirti flatrues 

Shkëndi që feksi papritmas, mes reve dhe terratisë që skërmiste dhëmbët në një botë që qasej të shqitej nga shpërgenjt e të shkuares. Përflaku si drita e një qiriri të mpakur, duke ju zgrapsur një ...
Read More

Si u zhvendos afresku mrekullibërës “Zoja e Shkodrës drita e Shqyniis” në Romë më 1467

550 vjet nga dita kur ikona e parë e Pajtores së Shqipërisë, “Zojës së Shkodrës”, u përcoll nga Shkodra drejt Genazzano-s në Itali, kjo kryevepër e 1800-ës u rishfaq dje e rilindur në Katedralen e ...
Read More

Vdekja e poetit dhe elegjia për penën që na u thye në zemër

"Në vdekjen e poetit ajo që të lëndon më shumë është zhurmëria e pashije dhe blasfemuese që shoqëron krijuesin në shtegtimin e tij drejt strehës së fundit". Ky kumtim është më shumë se pararendës i ...
Read More

Geishat, gratë e luleve të qershisë dhe priftëreshat lindore të Erosit

Kush është ai burrë që do të preferonte feminilitetin e mbuluar të kimonosë, para atij të bikinit? Cili evropian apo amerikan do të ëndërronte që të përkëdhelte fytyrën apo gushën si prej porcelani apo atë ...
Read More

Arti si terapi, si yshtësh forcash përjetuese, si solemnitet i kremtes së hyjnores në njeriun

Arti synon të shpjerë dritë në thellësinë e zemrës së njeriut, ti japë jetë fantazisë, ta mësojë se si vizualizohen dhe shpjegohen ëndrrat, ata që na mbushin me det dëshirimesh e na udhërrëfejnë gjithnjë në ...
Read More

Letra e Oriana Falacit, gruas që s’u bë nënë, dërguar fëmijës së palindur kurrë

Orjana-1 Shumë gra bëjnë pyetjen: të lindësh një fëmi: përse? Që të ketë uri, që të mërdhasë, që të tradhëtohet dhe të poshtërohet, që të vdesë në luftë ose nga sëmundja? Dhe mohojnë shpresën se ...
Read More

Letra e Oriana Fallaci-t, gruas që nuk u bë nënë, dërguar fëmijës që nuk lindi kurrë

Këtë natë kuptova që ti ishe: një grimcë jete e ardhur nga asgjëja. Po qëndroja me sy hapur në errësirë e papritmas në këtë terr, u ndez një dritë qartësie: ti ishe. Ekzistoje. Qe sikur ...
Read More

“Mendimtari” i Auguste Rodin, gjithëkohja e murosur e një Dante monumental në Portat e Ferrit

Askush më parë nuk guxoi të hidhte një peshë kaq të përbindshme mbi meditimin e një mendimtari, siç e bëri skulptori i famshëm francez, Auguste Rodin (12 nëntor 1840 - 17 nëntor 1917). Ndoshta është ...
Read More

Ismail Kadare: Shkodra e Migjenit, dashnorja e qiellit të kaltër e liqenit ëndërrtar

Shkodra e bukur, mëkatare, me rrugët, portat, oborret plot mister, me tregtizat, kafenetë, prostitutat, me kambanoret, minaret, procesionet, erotizmin e fshehtë, me bisedat pas darke, mondanitetin, lypësat, inteligjencien, çmendurinë. Ky ishte qyteti që Migjeni e ...
Read More

Islanda, klimë e ftohtë + natyrë e egër = dashuri për letërsinë

Me sytë e qartë të fiksuar në hartën e Islandës të varur në murin e një pub-i, poeti Siguror Palsson ka dëshirë t’u rikthehet kujtimeve. “Që fëmijë jetoja në verilindje të ishullit, ku kontrasti mes ...
Read More