Natyra

Fiku, fryti magjik i një peme parahistorike, ëmbëlaku i begatisë së natyrës dhe mirënjohjes së krijuesit

Nga Kristo Kauri Emertimin shkencor e ka Ficus carica. Kete emer(carica) e mori nga krahina Carica e Azise se Vogel ...
Read More

Portulaca oleracea, ndryshe burdullat, një bimë e përdorur gjerësisht për vlerat ushqyese dhe kurative

Quhet burdullak. Ka shije limoni, gjethet e saj mund të përdoren edhe për sanduiç dhe si një zëvendësim për spinaqin.Kjo ...
Read More

Bleta mbretëreshë, sovrania “sui generis”. Njihuni me përsosmërinë e ushtrimit “të pushtetit” të një mbretërie

Është udhëheqësja e padiskutueshme e zgjoit, Nëna e gjithë bletëve të kolonisë dhe motori (shpesh i palëvizshëm) i jetës në ...
Read More

Kaktusi nopal, “ari i gjelbër i Meksikës”, termocentrali prodhues i dietave ushqimore, preparateve mjekësore, lëndëve kozmetike dhe biokarburantit

Bima ujëmbajtëse, është shndërruar në një dhuratë bujare e natyrës. Kaktus nopal është një bimë, por edhe lule kombëtare e ...
Read More

Luledielli dhe komunikimi i tij me diellin, një marrëdhënie e mahnitshme reciprociteti

Nga Albert Vataj Shumë nga ju kanë konsumuar vaj luledielli për gatim, kanë ngrënë farat e kësaj luleje, ose e ...
Read More

Skenat epike të bukurisë magjepsëse afrikane, atje ku natyra dhe syri pikëtakohen në magjepsje

Nga Albert Vataj Pamje magjepsëse të Afrikës së frikshme, pamje që të lënë pa frymë, mishërim i një ndjesi mrekullimi ...
Read More

Disa fakte interesante për pemën e ullirit, frutin e tij çudibërës që erdhën në botë si një simboliz me njeriun

Nga Albert Vataj Ajo është vetë përjetësia. Është ai vullnet i lartë i bujarisë dhe mëshirës. Është simbolika e përafris ...
Read More

“Lulja kufomë”, me e madhja lule në tokë dhe e vetmja që nuk ka aromë por kudërbim erë të keqe

Nga Albert Vataj Si çdo lule tjetër edhe ajo ka një manifestim festiv, të denjë për sallonet llamburitëse të ballove ...
Read More

Njihuni me 11 bimët vdekjeprurëse, mësoni më shumë për problemet që shkaktojnë

Kur jeni jashtë në një natyrë të egër, ka shumë shanse që të sulmoheni nga bimë të rrezikshme. Pavarësisht se ...
Read More

“Wildlife – Albanian Photographers”, nisma për të rritur ndërgjegjësimin e mbrojtjes së kafshëve të egra në Shqipëri dhe Kosovë

Grupi Wildlife - Albanian Photographers në Facebook ka lindur si një nismë e fotografëve në Kosovë për të rritur ndërgjegjësimin ...
Read More