Muzikë

Robert Schumann, poeti që u bë kompozitor i shquar i romantizmit gjerman

Mes ndikimit letrar të të atit, August Schumann, romancier dhe një përkthyes i vlerësuar, njëherash zotërues i një biblioteke të pasur; dhe nënës, e cila kishte prirje të forta për muzikën, duket se Robert Schuman-i ...
Read More

Muzikantët e famshëm me probleme dëgjimi, nga Ludwig van Beethoven deri tek Phil Collins, Eric Clapton

Muzika mund të jetë vajtuese, e qetë, agresive, por mbi të gjitha ajo duhet dëgjuar me zë të lartë. Mendoni për koncertin më të mirë që ju keni marrë pjesë ndonjëherë. Muzika është melodioze dhe ...
Read More

Çajkovski, misteriozi rus i erës romantike të kompozimit, ai që na magjepsi me; “Bukuroshja e Fjetur”, “Arrathyesi”, “Liqeni i Mjelmave”, etj

Petar Iliç Çajkovski u lind më 7 maj 1840 dhe u shua më 6 nëntor 1893. Ai ishte ishte një kompozitorët e mëdhenj rus i erës romantike si edhe dirigjent dhe pedagog. Muzika e tij ...
Read More

Johannes Brahms, pasardhësi i denjë i Ludwig van Beethoven, kompozitori që mahniti në piano që 10 vjeç dhe mbajti familjen me të ardhura kur ishte vetëm 13 vjeç

Ashtu si edhe mjeshtrat e tjerë, fati me të cilët nuk ishte dhe aq bujar, jeta dhe vepra e Johannes Brahms, e këtij kompozitori ka kaluar përmes shumë peripecish dhe sfidash. Vështirësitë dhe problematikat, me ...
Read More

Antonio Salieri, si u bë i famshëm vetëm nga mosmarrëveshjet që ai kishte me Wolfgang Amadeus Mozart

Arti nuk i përjashton edhe mënyra të tilla si promovues të një emri, roli i të cilit mjerisht do të ngjiste shkallët e famës nga dera e pasme e suksesit. Antonio Salieri gjendet shpeshherë në ...
Read More

Gratë që i “thyen” zemrën kompozitorit të madh, Ludvig Van Bethove dhe si lindën disa nga kryeveprat muzikore

Giulietta Guicciardi, Therese Malfatti dhe Josephine Brunsvik, janë gratë që frymëzuan kreveprat e mëdha botërore të muzikës dhe mbeten zemërthyerje më e trishtë për kompozitorin e madh, Ludvig Van Bethoven. Diferencat sociale dhe divergjencat klasore ...
Read More

Historia e kangës “Ky marak”- Pjetër Gaci: “Këtë e kam shkrue për gruen tande”

Muza që ka inspiruar një prej këngëve më të bukura të dashurisë (“Ky marak” nga Pjetër Gaci), ishte një prej femrave më të bukura shkodrane, në vitet ’70 të shekullit të kaluar. Por, kjo “dashuri” ...
Read More

Martin Lutheri, babai i këngëve të protestës, zëri denoncues i shitjes së indulgjencave, revolucionari i besimit

Nëse Evropa është e formësuar nga trashëgimia politike dhe fetare e Martin Lutherit, kontributet e tij muzikore janë më pak të njohura. Në fakt, muzika ishte thelbësore për ideologjinë e tij dhe nxiti këngëtarët radikalë ...
Read More

John Dowlandi, rapsodi i harruar i epokës elizabetiane, ai që rrinte pezull në dëshpërimin e heshtur: Rokeri i parë i Anglisë!

Këngët e John Dowlandit ishin të njohura në masë të madhe në epokën elizabetiane. Ato kishin të bënin me melankolinë angleze që vazhdon deri në ditët e sotme… Nëse jeni në ndonjë klub të zymtë, ...
Read More

Ludwig van Beethoven, kapërcyelli i epokave klasike dhe romantike të muzikës, titani i historisë botërore të artit

Ai u quajt "Protheu i muzikës". Rendi me kohën dhe i shtyti tej në pafundësi dimensionet e së mundshmes së kohës si shkas mrekullimi nga muzika. Krijues dhe veprues i gjithë shtresimeve eterne. Magjepsës, si ...
Read More