Mitologji

Mes të vërtetës dhe legjendës, mes mitit dhe trillit, bija Pero dhe ati i saj Kimon, njohja qëndron stoike në art

Nga Albert Vataj "Romania mëshiruese" është historia e një gruaje të quajtur Pero, e cila fshehurazi e ushqeu me gji babait të saj, Kimon, i dënuar me vdekje nga mosushqyerja. Pas autoritetet u vunë në ...
Read More

Afrodita, hyjneshë e dashurisë dhe e bukurisë, më e bukura prej të gjitha hyjneshave të miteve antike

Afrodita (greq. Afrodite, lat. Venus)-hyjneshë e dashurisë dhe e bukurisë, më e bukura prej të gjitha hyjneshave të miteve antike. Origjina e saj disi na është e paqartë. Sipas Homerit ishte e bija e Zeusit, ...
Read More

Ja kush janë arsye fondamentale se pse Sparta kishte ushtrinë më elitare të botës së lashtë

Spartanët mund të kenë ndërtuar një nga ushtritë më të mira të botës së lashtë, por kultura e tyre ishte aq e ashpër se fjala “spartan” është bërë sinonim me një mënyrë të ashpër të ...
Read More

Çfarë ishte dhe çfarë simbolizonte “Nyja Gordiane” dhe cila ishte zgjidhja origjinale e Aleksandrit të Madh?

Nga Albert Vataj Origjina e “Nyjes Gordiane”, një term i përdorur zakonisht për të përshkruar një problem kompleks dhe të pazgjidhshëm, mund të ketë zanafillën që nga periudha e Aleksandrit të Madh. Sipas legjendës, Phrygian-ët, ...
Read More

“Lamtumira e Telemachus dhe Eucharis”, një lamtumirë pikëlluese në pikturë dhe sfiduese në mitologji

"Lamtumira e Telemachus dhe Eucharis" është një nga pikturat më të njohura të piktorit francez, Jacques-Louis David. Jacques-Louis David u lind më 30 gusht 1748 dhe vdiq në moshën 77-vjeçare, më 29 dhjetor 1825. Si ...
Read More

Kush ishte sekreti i aftësisë parashikuese të Orakullit të Delfit, Pitia, faktet dhe legjendat e avujve çudibërës që gufonin nga nëntoka e Tempullit të Apollonit?

Nga Albert Vataj Ende vijon të jetë një debat i hapur, megjithëse kanë kaluar kaq shekuj dhe parashtruar kaq hipoteza se çfarë stimulonte aftësitë parashikuese të Orakullit të Delfit për të cilin flasin të gjithë ...
Read More

Fakte dhe legjenda për Betejën e Maratonës. Kur lindi besimi i fitores në kushtet e pabarabarta

Nga Albert Vataj Beteja e Maratonës është një prej ndeshjeve ushtarake më të famshme të antikitetit. Ajo është njëkohësisht një nga betejat më të hershme të regjistruara në histori, jo dhe aq për shkak të ...
Read More

Pse është pothuajse e gjitha pagane mitologjia shqiptare sipas Arshi Pipës? Prejardhja dhe figurat përbërëse të saj

Studimi i Arshi Pipës për mitologjinë shqiptare shkruar për Diksionerin francez të Mitologjive të botuar në vitin 1981 në Paris nga Y. Bonnefoy, vol. I ff. 5-7. Atëherë çfarë paraqet si fizionomi të vetën, si ...
Read More

Pero, “Mirëbërësja Romane” simboli i sakrificës së bijës që shpëton jetën të atit duke e ushqyer me gji

Nga Alberet Vataj Mitologjia në varganin e saj ka një numër të pamat të simbolikës që përfaqësohet përmes gruas, mëkueses së jetës, hijeshisë dhe shpirtmirësisë. Ajo është bij, nënë, grua, perëndeshë e luftës dhe paqes, ...
Read More

A ishin vërtetë fyerjet familjare zëfillja apo thjeshtë ato u shfrytëzuan si pretekse luftarsh

Nga Albert Vataj Luftërat mund të fillojnë për arsye nga më të ndryshmet, për të siguruar rrugë tregtare, për të zënë burime, për të eliminuar një rival të rrezikshëm, për të zgjeruar territore. Por, luftërat ...
Read More