Libra

Ja cilët janë dhjetë monumentet e letërsisë botërore të historive emblematike të dashurisë që sunduan kohërat

Ato mund të shkrijnë zemrën tuaj, t’ju bëjnë të qeshni dhe të harroni gjetjen e një shamie për të fshirë lotët. Nëse jeni duke kërkuar për personin special ose harenë e dashurisë, këto vepra klasike ...
Read More

“Fjalori i fotografisë” i Qerim Vrionit, fjalori që na shpërfaq të themeltë historinë e fotografisë

Ne të gjithë, sa vjen dhe e gjejmë veten të lidhur përmes disa fijesh të padukshme të një robërie moderne, asaj të fotografisë. Mundësia që ofron sot teknologjia ka shkurorëzuar zotërimet e fokusit të fotografëve, ...
Read More

“Poetika e Ismail Kadaresë”, përmbledhja e plotë e poezive dhe poemave sipas rendit kronologjik të kohës së krijimeve

Sadik Bejko Në prag të 82 vjetorit të lindjes së shkrimtarit Ismail Kadare (28 janar 1936) shtëpia botuese “Onufri” publikoi veprën e plotë poetike të këtij shkrimtari. Kjo përmbledhje e zgjedhur nga vetë autori, përmban ...
Read More

“Manuali i seksit”, një vepër e ndaluar e shekullit XVII nga fizikanti Nicholas Culpeper dhe mendimtari Albertus Magnus

Një manual për seksin dhe shtatzëninë që daton që nga viti 1680, gabimisht i ishte atribuuar filozofit të madh grek, Aristoteli. "Aristotle's Compleat Master-Piece", ky libër "heretik" ka qenë për një kohë të gjatë i ...
Read More

Praktika e leximit, si ishin ato të grekëve të lashtë dhe Evropës dhe pse ka ndryshuar në shekuj

Leximi nuk ka qenë gjithnjë siç e praktikojmë sot, të vetëm në dhomë, në tren, në lulishte apo biblioteka. Dikur lexohej me zë të lartë në grup, ndërsa vajzat që lexonin vetëm në dhomë konsideroheshin ...
Read More

Gjithkush e di se leximi është i rëndësishëm, por a  keni pyetur ndonjëherë veten se pse është kështu?

Më poshtë do të gjeni të listuara 8 arsye të cilat shpjegojnë rëndësinë e leximit e ndoshta janë dhe një shtysë e mirë për ju që të filloni të eksploroni botën e librave. Mësoni shumë ...
Read More

Kush janë 33 librat që sipas sondazhit të “Indipendent” duhet ti kemi lexuar para të 30-tave?

Një perzgjedhje elektike që është e përqendruar në tema si kuptimi i identietit tuaj, formimit të botëkuptimin tuaj dhe vëndosjën e themelit të një kariere përmbushese. 20-at tuaj mund të jetë një kohë testimi për ...
Read More

“Zonja me Kamelie”, tragjedia e fatit njerëzor që e bëri të pavdekshëm kurtizanen, Marie Duplessis

Një histori dashurie mes Margaritë Gautier, një kurtizane e cila vuan nga tuberkulozi, dhe një djali të ri borgjez, Armand Duval. Armand bie në dashuri me kurtizanen dhe e bind të jetojë me të në ...
Read More

Tradita shqiptare e këngëve erotike në “Albanesische Studien” (1853), të albanologu, Johann Georg von Hahn

Johann Georg von Hahn në librin e tij Albanesische Studien (1853), në pjesën mbi disa sprova të shqipes, boton tetë poezi nga poeti Nezim Berati (vd. 1760), të cilat i përkthen në gjermanisht dhe i ...
Read More

“Dorëshkrimi i Voynich”, misteri i një libri që ende nuk është deshifruar, testament nga Mesjeta apo falsifikim?

Ai bën pjesë në misteret e botës, në kureshtinë e studjuesve të fushave të ndryshme, sikurëse nxit edhe dyshues për vërtetësinë e këtij dorëshkrimi që ka mbetur ende një rebus. Dorëshkrimi Voynich e mori emrin ...
Read More