Kujtesë

Kronika e një vdekjeje të bujshme, aksidenti tragjik që mori jetën e një princeshe

Më 31 gusht të vitit 1997, Diana ishte përfshirë në një aksident rrugore i ndodhur në tunelin në rrugën Pont de l'Alma,Paris, së bashku me mikun dhe të dashurin e saj Dodi Fayed dhe me ...
Read More

Honore de Balzak, jeta private dhe frymëzimi, bizneset dhe veprat e para më vlerë dhe… krijimi i një universi

Në jetën e tij private ngjarjet rrjedhin njëra pas tjetrës, dy motrat e tij martohen. Lorenca vdiq në 1825 e vetmuar pasi njohu një ferr martesor. Përsa i përket Balzakut, ai u bë në 1822 ...
Read More

Atë Gardini, “10 vjet burg në Shqipni” më 1988 rrëfen salvimin e padrejtë të të krishterëve e të shqiptarëve në komunizëm

Duke shfletuar kalendarin historik, sot më 3 gusht kujtojmë jezuitin që i dëftoi botës tmerret e komunizmit në Shqipëri, Atë Jak Gardinin, në përvjetorin e vdekjes. Atë Giacomo Gardin (24 shtator 1908 – 3 gusht ...
Read More

Frederik Rreshpja, poeti që i këndoi gjëmishëm vetmisë, ngulmueshëm tragjizmit dhe trazueshëm dhimbjes

Nga Albert Vataj Gjithçka në jetën e poetit lirik, Frederik Rreshpja, nisi si një psherëtimë e zëshme përkoreje në qytetin e Shkodrës 79-vite më parë, më 19 korrik 1940. Erdhi në jetë si një amanet ...
Read More

Ernest Heminguej, misteri i vetëvrasjes së shkrimtarit, njeriut energjik, atij që sfidoi me zemër e me penë

Në orët e para të së dielës së 2 korrikut të vitit 1961, Ernest Heminguej, një nga shkrimtarët më të famshëm të Amerikës së shekullit të kaluar, u ngrit nga shtrati në shtëpinë e tij ...
Read More

Jean-Jacques Rousseau- (Zhan Zhak Ruso), filozofi i politikës së revolucionit, dijetari dhe shkrimtari që shkroi 7 opera

Më 28 qershor 1712  u lind në Zvicër, Jean-Jacques Rousseau, i mbiquajtur “Filozofi i Gjenevës”. U shqua dhe dha një kontribut të themeltë si dijetar dhe shkrimtar. Filozofia e tij politike ndikoi në Revolucionin Francez, ...
Read More

Fjala e plotë e Prof. Aleksandër Xhuvanit, gjatë ceremonisë së varrimit të At’ Gjergj Fishtës, Shkoder 31 dhjetor 1940

Zotnij të ndershëm Si vetëtimë u-perhap an’e kand të Shqipnisë lajmi i idhët i vdekjes së poetit t’onë kombëtar At Fishtës dhe e mahnitun mbetet sot mbarë bota shqiptare, tue kujtue emnin zâmadh t’auktorit të ...
Read More

Anna Franku, vajza që dëshmoi me shpirt të dlirë e penë të çiltër, fytyrën e vërtetë të holokaustit

Nga Albert Vataj Anna Franku ka hyrë në kujtesën e gjeneratave si vajza që pa me sytë e saj, përjetoj zemërplasur, jetoi shpirtdërrmuar dhe dëshmoi çiltërsisht, mizorinë naziste, veçmas barrën e asaj urrejtjeje trazimplotë që ...
Read More

Kur regjisori i famshëm, Alfred Hiçkok u përfshi në filmat propagandistik të kohës së Luftës së Dytë Botërore

Rreth 13 milionë gjermanë u detyruan të kërkonin një vendstrehim të ri pas Luftës II Botërore, ndërsa u përfshinë edhe emra të regjisorëve të mëdhenj në historitë e luftës Lufta II Botërore Sikurse regjisorë të ...
Read More

Stephen Hawking, fikja e atij dielli shndritës të dijeve që shtyti tej caqet e zotërimit njohës të njeriut

Nga Albert Vataj Fizika, shkenca dhe gjithë ajo galaksi, së cilës mendja e tij e përshkoi tejpërtej, u ndanë një vit më parë. Ishte shuar pas një kohërendie të ngulmimit përdhunshëm në jetë, Stephen Hawking, ...
Read More