Kritikë

Eric Hebborn, mjeshtri falsifikator, ai që imitoi gjenitë e pikturës dhe mashtroi botën e artit

Të gjithë zgjedhin një mënyrë për ti demonstruar botës aftësinë e tyre prej gjeniu, por Eric Hebborn zgjodhi ndoshta shtegun e gabuar për ta çuar atë në botën e famës dhe parasë, sfidës dhe triumfit ...
Read More

Umberto Boccioni, një zë i fuqishëm i rrëmetit futurist italian, një ide dhe penel inicjues i transformimeve në art

Nga Albert Vataj Piktori dhe skulptori italian me shumë ndikim i një shekulli ndryshimesh të hovshme artistike dhe estetike, Umberto Boccioni, u lind më 19 Tetor 1882 dhe vdiq më 17 gusht 1916 në rrethana ...
Read More

Skulpturat e futuristit italian, Umberto Boccioni, hapi i murosur i lëvizjes dhe dinamizmit

Nga Albert Vataj "Format unike të vazhdimësisë në hapësirë", "Sinteza e dinamizmit njerëzor" dhe "Zgjerimi spiral i muskujve në veprim" janë tre prej veprave më përfaqësuese dhe sinjifikative të hapit futurist në artin modern. Këto ...
Read More

Vladimir Toroveci: Sofokli Koçi, i magjepsuri nga nimfat

Nga Vladimir Toroveci Ishte ditë vjeshte në Pogradec. Nën mërmërimën e valëve, përbri shtatoreve të Mitrushit dhe Lasgushit, po shijonim kafen me një mikun tim. Lasgushi,  elegant e fluror edhe i bronxtë, kishte tretur vështrimin ...
Read More

Zemërata e tij ka mjaftueshëm energji për të përfshirë në këtë lojë tmerri, shpërthimin e themeltë

Nga Albert Vataj Gjithçka duke se ka shpërthyer. Fikson kjo penelatë e shkujdesuar dhe tejet e tensonuar vetveten transparente që kumton në këtë “Big Bang” çastin e krijimit dhe Ditën e Gjykimit, Argamedonin personal dhe ...
Read More

Për një ëndje ndijimesh përshkuese, te libri “Pjergulla në kupë” i Demir Gjergjit

Nga Albert Vataj Të flasësh për poezinë dhe shkruash për një libër poetik është një sfidë që tejkalon mundësitë e ruajtjes së atyre ekuilibrave, të cilat i mbrojnë idetë dhe parimet estetike nga kapja emocionale ...
Read More

Pablo Neruda, një nga poetët më universal të letërsisë moderne botërore

Nobelisti Pablo Neruda, ky oaz i thellësive të deteve dhe i tingëllimave të kambanave, ka mbetur përjetësisht korife i këngës dhe i vjershërimit për dashurinë dhe dëshpërimin, për shpresën dhe trishtimin dhe për ëndrrën e ...
Read More

Bukuria dhe agresiviteti i “Neptun”-it të francezit Lambert-Sigisbert Adam

Kritiku Pierre-Jean Mariette ka qenë i ashpër ndaj skulptorit, njërit prej më të mëdhenjve të vëllezërve francez Adam, saktësisht për autorin e kësja kryeveprë që ndodhet në Muzeun e Luvrit, Lambert-Sigisbert Adam (10 tetor 1700 ...
Read More

Umberto Eco: Bukuria e provokimit apo e konsumit, shpërblesë apo nënshtrim estetik i njeriut?

Le të përfytyrojmë një historian të ardhshëm arti a një eksplorues nga kozmosi, të cilët do të shtrojnë këtë pyetje: Cila është ideja e bukurisë që sundon në shek. XX? Në fund të fundit ne ...
Read More

Oscar Wilde: Arti e merr jetën si pjesë të materias të tij të ashpër, e rikrijon dhe e rimodelon atë në forma të reja

Arti fillon me një zbukurim abstrakt, me një punë të qashtër imagjinative, që bëhet e kënaqshme duke u marrë me atë që është e pavërtetë dhe jo-ekzistente. Ky është edhe hapi i parë. Më pas, ...
Read More