Filozofi

Anaksimandri: Nga ai burim që lindin sendet, po atje kthehen nga domosdoshmëria kur shkatërrohen

Anaksimandri, ka jetuar rreth viteve 610-546 para Krishtit.Anaksimandri ishte një bashkëkohës më i ri dhe nxënësi i Thalesit. Ai ishte dakort me mësuesin e tij, se ka një lëndë të vetme bazë nga e cila ...
Read More

Të vërteta të rrezikshme, nga Sokrati, tek Don Kishoti, fati i atyre që kërkojnë drejtësi

Nga Sokrati, tek Don Kishoti, fati i atyre që kërkojnë drejtësi. Njëri mbronte lirinë e mendimit; tjetri idealin. Ja përse çdokush mund të gjejë veten tek ata Në 19 janar 2007, gazetari turk me origjinë ...
Read More

Protagora: “Njeriu është masë e të gjitha gjërave, të atyre që janë se janë, kurse atyre që nuk janë se nuk janë”

Sofisti më i njohur dhe me ndikim më të madh. Në kohën kur u paraqitë Protagora, në vend të debateve rreth teorive alternative të natyrës, filozofia u orientua tani drejt problemit të dijes njerëzore, duke ...
Read More

Tre sofistët që hodhën themelet e dijetimit, ata që u bënë urëkalimi i njeriut në dritën e vezullimtë të qytetërimit, nga Protagora, Gorgiasi te Trasimaku

Tre sofistët më të shquar, të cilët e zhvilluan aktivitetin e tyre në Athinë gjatë shekullit të pestë p.e.s., janë Protagora (Protagoras), Gorgiasi (Gorgias) dhe Trasimaku (Thrasymachus). Ata ishin pjesë e një grupi i cili ...
Read More

Sokrati: Derikur shpirti të mos jetë pastruar plotësisht nga trupi, nuk do të mund ta njoh të vërtetën e pastër

Pjesë nga biseda e Sokratit me një nga nxënësit e tij, Simia, shkëputur nga vepra e Platonit, “Ditët e fundit të Sokratit” - Trupi është pengesë e njohjes. - Shqisave nuk mund t’iu besohet. - ...
Read More

Sokrati i përçmonte kënaqësitë e shqisave, edhe pse ishte i ngazëllyer nga bukuria fizike

Besimi i Sokratit se duhet të reflektojmë për jetën që jetojmë, është jetojmë është frymëzuar pjesërisht nga shprehja e famshme e gdhendur në vendin e shenjtë të orakullit në Delfi, “Njih vetveten”. Sekreti i vlerës ...
Read More

Katër metodat e propozuara nga Dekarti për gjetjen e ekuilibrit të arsyetimit njohës

E para ishte që të mos pranoj kurrë për të vërtetë asgjë që të mos e njoh dukshëm si të tillë; domethënë të shmang me kujdes nxitimin dhe paragjykimin, dhe të mos ndërthur në gjykimet ...
Read More

Frensis Bekon hyn në radhën e mendimtarëve më të ndritur dhe më të guximshëm të shekullit XVI e XVII

Duke krijuar bazat «për reformimin e shkencës» në mënyrë të plotë antiskolastike, Bekoni u përpoq nëpërmjet metodës induktive, deriatëherë të papërfillur ta vinte tërë diturinë njerëzore në themele të reja. Njëkohësisht konsideronte se çdo «ndërmarrje ...
Read More

Filozofia e Immanuel Kant sipas Karl Popper: Kant e bën njeriun legjislator të moralitetit, pikërisht siç bën legjislatori i natyrës

Kant na sfidon që të përdorim inteligjencën tonë, në vend që të besojmë…në autoritetin e një tjetri. Duhet konsideruar një sfidë që nuk pranon si prijës ekspertin e shkencës e madje as dhe shkencën vetë ...
Read More

Lumturia dhe trishtimi, të privilegjuarit dhe fatkëqinjtë, sipas Artur Shopenhaur nga “Këshilla për jetën”

Ashtu sikurëse kafsha, e cila në të gjitha rrethanat ku gjendet, qëndron e kufizuar brenda rrethit të vogël që natyra pakthyeshmërisht ka përvijuar rreth qenies së saj, edhe masa e lumturisë së mundshme të njeriut ...
Read More