Figura të ndritura

Si përfundoi kostumi shqiptar i Lord Bajronit në Muzeun e Veshjeve në Angli?

Dr. Dorian Koçi Vizita e Lord Bajronit dhe John Cam Hobhouse në Shqipëri gjatë vjeshtës së dytë të vitit 1809 hapi siparin e një sërë vizitash të tjera diplomatike, turistike e kulturore në kuadër të ...
Read More

Robert Shvarc, i paepuri i vlerave njerëzore, ngadhënjyesi i shqipes në ligjërimin e kolosëve  të letërsisë botërore

Ai, Robert Shvarc është një gorëthemel i urës së komunikimit me një botë shëmbëllimesh të epërme vlerash estetike, një realitet botëkuptimi krijues mjeshtrash që i qasej ëndjeve të këndimit shqip, të cilin e sjell në ...
Read More

Autobiografia dhe “Pikëpamjet fetare” si njohje e “heretikut” të “Teorisë së Evolucionit”, Çarls Darvin

Nga koha e kthimit në atdhe derisa u martova Që nga kthimi im në Angli (2 tetor 1836), derisa u martova (29 janar 1839) pa ta më shumë veprimtari se në çdo periudhë tjetër të ...
Read More

A ishte vetëm gegnishtja e shkruar prej tij, apo diçka tjetër, që çoi Lidhjen e Shkrimtarëve në dënimin e At Gjergj Fishtës më 1949?

Si dhe pse u dënua At Gjergj Fishta në konferencën e Tretë të Lidhjes së Shkrimtarëve në vitin 1949? Një dosje e këtij viti ruajtur në AQSh me materiale mbi përgatitjen e kësaj Konference përmbledh ...
Read More

Papa Kristo Negovani: “Vramëni, por gjakun mblidhmani për bojë që të shkruajnë fëmijët”

“Mos të gjettë viti tjetër ndër të gjallët”! Ishte ky mallkimi i Karavangjelisit, peshkopit të  Kosturit, më 10 shkurt 1905, ndaj Papa Kristo Negovanit, ndërsa po dilnin nga mesha e kishës së fshatit. Fshatarët e ...
Read More

Johannes Gutenberg, “njeriu i mijëvjeçarit”, ai që shpiku shtypshkrimin dhe revolucionarizoi dijen

Me Johannes Gutenberg, Europa do të hynte në një erë të re, asaj të përhapjes së dijes si mjet qytetërimi dhe komunikimi me botët dhe diturinë. Erdhi në jetë fjala e shkruar. Nisë të vërshojë ...
Read More

Skënderbeu, pika referuese e shqiptarëve. Njihuni me 50 fakte nga jeta e tij

Më 17 janar mbushen 550 vjet nga vdekja e Gjergj Kastriot Skënderbeut, Heroit Kombëtar të kombit shqiptar. Ndërkohë që qeveria shqiptare e ka shpallur vitin 2018 vitin e Skënderbeut. Po cili është Skënderbeu? Cila ka ...
Read More

“Rrethimi i Shkodrës”, e para vepër monumentale e historianit dhe priftit katolik, Marin Barleti, u botua në Venedik më 10 janar 1504

"Rrethimi i Shkodrës" vepra e dom Marin Barletit botuar më 10 janar 1504. Pra me 10 janar 1504 në Venedik u botua latinisht vepra e Marin Barletit, “De obsidione Scodrensi”-  "Rrethimi i Shkodrës", një nga ...
Read More

Fjala e plotë e Nënë Terezës mbajtur në ceremoninë e marrjes së Çmimit Nobel për Paqen, Oslo, 10 dhjetor 1979

"Me që jemi mbledhur të gjithë bashkë, mendoj se, për të falënderuar Zotin e Çmimin Nobel për Paqen, do të ishte vërtet e bukur të luteshim me lutjen e Shën Françeskut të Asizit, që më ...
Read More

Ludovica Albertoni, vejusha fisnike që u bë shenjtore dhe Bernini, agoninë e saj pikëlluese e shndërroi në kryevepër

Veprat e mëdha të humanitetit, devocionit dhe përkushtimit kanë lindur shenjtorë dhe kryeveprat e artit i kanë përjetësuar në të gjithmonshmen e kohërave dhe gjeneratave për të besuar te forca transformuese që sjell mëshira, shërbesa ...
Read More