Esse

Felix Nadar, autori i parë i portretit psikologjik: Francezi që fotografinë e shndërroi në art

Felix Nadar është legjendë në Francë. Flokëkuqi i gjatë, plotë energji dhe i magjepsur nga fama, si karikaturist dhe gazetar njohu secilin që ishte diçka në vendin ku jetoi. Duke e nuhatur shtimin e interesit ...
Read More

Friedrich Nietzsche, filozof, nihilist, mbinjeri dhe i çmendur

Është vështirë të dihet se kush jam unë; të presim edhe nja qind vjet, “ndoshta deri atëherë do të ketë një gjeni për njohjen e njerëzve, i cili do ta zhgropojë Zotin.” – Friedrich Nietzsche, ...
Read More

Antropologu i famshëm gjerman, Rudolf Virchow: Kafkat e shqiptareve tregojnë se i përkasin racës më superiore të Europës

Shumëkujt mund t’i ketë rënë rasti të lexojë librin e Mit’hat Frashërit, “Shqiptarët” (Zenit Editions 2005) i cili është përkthyer nga origjinali i shkruar në frëngjisht “Les albanais dans leur pays et â l’etranger”. Ndër ...
Read More

«Përse e do më shumë sesa ne të gjithë?… Maria Magdalena, mëkatarja e bukur

Nga Luan Rama «Gruaja e Birit të Zotit është Miriami nga Magdala. Mësuesi e donte Miriamin më shumë se dishepujt e tij. Shpesh ai e puthte në buzë. Dishepujt  e shikonin se ai e dashuronte Miriamin ...
Read More

“Mjerimi s’don mëshirë, por don veç të drejtë”, vazhdon të godasë plot pezëm e tërsëllëm ndërgjegjien e topitur të qytetërimit ky varg

Ky varg i gjëmimshëm vazhdon të godasë plot pezëm e tërsëllëm ndërgjegjien e topitur të qytetërimit, të tashmen apatike të shpirtrave të drobitur nga dhembshuria dhe virtuoziteti mizor i mjeshtrave të së keqes. Mëshira, bujaria, ...
Read More

«Porta e Ferrit», kjo katedrale e Artur Rembo

Nga Luan Rama Artur Rembo i pëlqente katedralet… Ai fliste për katedralet që ndereshin në qiell. Bodler i pëlqente gjithashtu… Monet pikturonte në dhjetëra variante e tone ngjyrash katedralet e përhumbura të Reims apo të ...
Read More

Libri, historia e shpikjes më magjike dhe hapat që përshkoi kohërave nga pllakat e argjilës deri tek digjitalizimi

“Për t’i mbijetuar zhdukjes, libri ka ditur të ndryshojë; që nga pllakat e argjilës deri tek digjitalizimi. Në këtë mënyrë mbetet një mjet dominues i transmetimit të dijes” Nga Ana Sofía Ramírez Heatley Edhe pse ...
Read More

Skënder Drini: Shkodra, ky qytet të fut ne mendime të thella dhe të trishton, sepse nuk jeton si nje qënie e gjallë, por si një arkiv

Refleksione mbi Shkodrën Ky qytet të fut ne mendime të thella dhe të trishton. Të trishton sepse nuk jeton si nje qënie e gjallë, por si një arkiv që ngërthen në vetvete 2500 vjet histori ...
Read More

Fridrih Shiler: Si e ruan veten artisti nga degjenerimet e kohës së tij… duke refuzuar të jetë dishepull apo i përkëdheluri i saj

Arti, ashtu si shkenca është çliruar nga gjithçka që është pozitive dhe nga gjithçka konvensionale në natyrën njerëzore; madje, që të dyja janë po njëlloj të pavarura nga vullneti arbitrar i njeriut. Ligjvënësit politik mund ...
Read More

Pse njerëzit kanë nevojë për magjepsjen e rrëfimtarisë, gojimet e gjasshme të bëmave pse janë thelbësore për një shoqëri?

Nga tregimet popullore pranë oxhakut e deri te dramat e Netflix-it, rrëfenjat janë thelbësore për çdo shoqëri. Teoricienët e evolucionit po përpiqen të kuptojnë pse, shkruan David Robson. Një mbret i bukur është bekuar me ...
Read More