Autorë

Lev Tolstoi është një nga ato pena, të cilat shkruan një vepër që mbeti testament në letërsinë botërore

Nga Albert Vataj Kujtesa dhe kremtimi i përjetësisë së atyre që erdhën me një mision të lartë, mbetet gjithëçfarë një brez lips të tregojë se sa ai e ka rrokur atë dimension shpirtëror, se sa ...
Read More

Salvatore Kuazimodo, shpirti i drobitur nga fëmijëri e vështirë, zemra e poetit që luftoi me penën dhe kumtimin e tij kushtrues

Salvatore Kuazimodo ishte një nga poetët e shumënjohur italian. Kritik dhe përkthyesit po kaq i përkushtuar që plazmoi gjurmë të shndritshme në historinë e letërsisë. Salvatore Kuazimodo u lind më 20 gusht në Sicili, ishte ...
Read More

Jorge Luis Borges, të njihni një gjeni siç e njeh ai veten përmes një rrëfimi për New York Times më 6 Prill 1971

Kur unë fillova të shkruaja, në Buenos Aires më 1920, askush nuk mendonte për letërsinë në logjikën e dështimit apo suksesit? Ju mund të arrinit thjesht të botonit një libër me 300 kopje dhe kjo ...
Read More

Stefan Zweig, pena që përjetësoi zërat e shpirtrave të mëdhenj dhe u vetëfljia për fajin e pafaj të mizorisë naziste

Stefan Zweig (1881-1942), ka lindur në një familje të kulturuar dhe të pasur hebrenjsh në Vienë. Ai lindi në një mjedis ku austriakët, hungarezët, sllavët dhe hebrenjtë, mes shumë të tjerëve, bashkëjetonin në harmoni. Sundimtari, ...
Read More

Jeta e shkrimtarit të shquar amerikan, Mark Tuein, bredhjet dramatike dhe ‘Aventurat…’ e pavdekshme letrare që e pavdeksuan atë

Jeta e tij, as fama që përftoi nuk ngjason me të askujt tjetër. Fëmijëria gjiashtu dhe të shterrurit e jetës më 21 prill 1910 mbeten të pamëshirshme. Gjithçka në këtë puls të letërsisë amerikane dhe botërore ...
Read More

Nën robërinë e përkthimit: Jeta e ilirit Eusebius Sophronius Hieronymus, autorit të Vulgatës, mëkuesit latin të Biblës

Nga Luan Rama Kur marrim në duar Biblën, librin më të botuar në historinë e botimit botëror, nuk mund të mos mendojmë një çast për atë që e shkroi në gjuhën latinishte, për Shën Jeronimin, ...
Read More

Softueri i Plagjiaturës WCopyfind zbulon “të vërtetat” për 11 vepra të William Shakespeare, priten “ciklone”

Për vite të tëra, studiuesit kanë debatuar se çka frymëzonte shkrimet e Shekspirit (William Shakespeare). Tani, me ndihmën e softuerit të përdorur nga profesorët që të kapin studentët mashtrues, dy shkrimtarë kanë zbuluar një dorëshkrim ...
Read More

Letra nga burgu e Fjodor Dostojevskit për të vëllanë. Rrëfimi i tij për vdekjen që pa dhe jetën që rifitoi duke u bërë një shkrimtar i madh

Në prill 1849, shkrimtari rus me shumë ndikim, Fjodor Dostojevski u arrestua bashkë me disa anëtarë të tjerë të Rrethit Petrashevski, një shoqëri e fshehtë intelektualësh, të cilët mblidheshin rregullisht për të diskutuar për letërsinë ...
Read More

John Keats, 200 vite nga krijimi i një sonete që vibron ende me kordat e një zëri të këputur

Fatkeqësisht ai ishte jetëshkurtër. Vdiq në moshën 26-vjeçare nga tuberkulozi që e dërrmoi për tre vite radhazi, duke e shuar mish e shpirtë, atë ditë shkurti të vitit 1821, sëmundje e cila i kishte marrë ...
Read More

Rudyard Kipling, “shenjt i imperializmit britanik ” që na la poezinë monumentale, “Në mundësh”

Rudyard Kipling u lind në Mumbai më 30 dhjetor 1865 dhe ndërroi jetë në Londër më 18 janar 1936. Konsiderohet si një novator në artin e tregimit të shkurtër. Librat e tij për fëmijë konsiderohen ...
Read More