Thomas Hart Benton, rebeli i rajonalizmit, ai që shkroi në murale Historinë e Amerikës

Nga Albert Vataj

Ishte dhe mbeti deri në fund një amerikan. Liria ishte në themel të artit të tij. Të siehe dhe ta dëshmoje në art një gjë të tillë do të mbetej tharmi i shpirtit krijues që ai mëkoi, ai ngulm estetik që do të ngrihej mbi dogmat dhe shkollat, mbi rrymat dhe tendencat, për t’u plazmuar si një logo e Benton për Amerikën.

Thomas Hart Benton (15 Prill 1889 – 19 Janar 1975) ishte një piktor dhe muralist amerikan. Së bashku me Grant Wood dhe John Steuart Curry, ai ishte në ballë të lëvizjes rajonale të artit. Shifrat e lëngshme, të skalitura në pikturat e tij treguan njerëz të përditshëm në skena të jetës në Shtetet e Bashkuara. Puna krijuese të Benton janë të lidhura organikisht dhe shpirtërisht, thelbësisht dhe psikologjikisht me Shtetet e Bashkuara, në veçanti me Midwwest, rajonin në të cilin ai lindi dhe që ai e quajti shtëpi për pjesën më të madhe të jetës së tij. Ai gjithashtu studioi në Paris, jetoi në New York City për më shumë se 20 vjet dhe pikturoi një sërë punimesh atje, të përmbledhura për 50 vjet në Martha’s Vineyard jashtë Anglisë së Rebregdetit, dhe gjithashtu pikturoi skena të Amerikës së Jugut dhe të Perëndimit .

Pas kthimit të tij në New York në fillim të viteve 1920, Benton e deklaroi veten një “armik të modernizmit”. Ai filloi punën natyraliste dhe përfaqësuese, të njohur sot si Rajonalizëm. Benton ishte aktiv në politikën e majtë. Ai zgjeroi shkallën e veprave të tij Rajonale, duke kulmuar në murale të tij në America Today në Shkollën e Re për Kërkime Sociale në vitet 1930-31. Në 1984 muralet u blenë dhe u rivendosën nga AXA Equitable për tu varur në hollin e Kullës së Barabartë AXA më 1290 Avenue Gjashtë në New York City. Në dhjetor 2012 AXA dhuroi murale Muzeut të Artit Metropolitan. Muralet u përshkruan si tregues, se si Benton thithi dhe përdori ndikimin e artistit grek të El Grecos.

Bentoni u depërtua në rrjedhën kryesore të ngjarjeve politike dhe artistike të vitin 1932. Asokohe ai fitoi një komision për të pikturuar muralezat e jetës Indiana, të planifikuara nga shteti në Shekullin e 1933 në Ekspozitën e Progresit në Ikago. Muralet indiane ngjalli polemika të ashpra. Benton pikturonte njerëzit e përditshëm, dhe përfshiu një portretizim të ngjarjeve në historinë e shtetit, të cilat disa njerëz nuk donin t’i publikonin. Kritikët sulmuan punën e tij duke i etiketuar si propogandë artistike e organizatës fshehtë Ku Klux Klan (KKK). KKK, kësisoj arriti anëtarësimin e saj kulmor më 1925. Në Indiana, 30% e meshkujve të rritur vlerësohej se ishin anëtarë të Klan, dhe në vitin 1924 anëtarët e KKK u zgjodhën si guvernator, dhe në zyra të tjera politike. Këto panele murale janë shfaqur tani në Universitetin Indiana në Bloomington, me shumicën prej tyre të varur në “Sallën e Muraleve” në Auditorium. Katër panele shtesë janë shfaqur në ish Teatrin Universitar (tani Kinema Indiana) e lidhur me Auditoriumin. Dy panele, përfshirë atë me imazhe të KKK, janë vendosur në një klasë leksionesh në Sallën Woodburn.

Më 1932, Benton pikturoi gjithashtu Artet e Jetës në Amerikë, një grup murale të mëdha për një sit të hershëm të Muzeut të Artit Amerikan në Whitney . Panelet kryesore përfshijnë Arte të Qytetit, Arte të Perëndimit, Arte të Arteve të Jugut dhe Indiane. Më 1953 pesë nga panelet u blenë nga Muzeu i Artit Amerikan në Britani të Re në Connecticut, dhe që atëherë janë shfaqur atje.

Më 24 dhjetor 1934, Benton u paraqit në një nga kopertinat më të hershme me ngjyra të revistës Time . Puna e Benton u paraqit së bashku me atë të Midw Westerners të Grant Wood dhe John Steuart Curry në një artikull të titulluar “Skenat e SHBA-ve”. Treshja u paraqitën si heronjtë e rinj të artit Amerikan, dhe Rajonalizmi përshkruhej si një lëvizje e rëndësishme arti.

Në vitin 1935, pasi ai kishte “tjetërsuar të dy komunitetin e majtë të artistëve me mospërfilljen e tij për politikën dhe botën më të madhe të artit New York-Paris, me atë që u konsiderua stili i tij i marrëzisë”,  Benton la debatet artistike të New York për Misirin e tij të lindjes. Ai u ngarkua të krijojë një murat për Kapitolin e Shtetit të Misurit në Jefferson City . Një Histori Sociale e Misurit është puna më e madhe e Bentonit. Në një intervistë në 1973, ai tha, “Nëse kam ndonjë të drejtë të gjykoj, unë do të thoja se muraleja e Misurit ishte puna ime më e mirë”. Si me punën e tij të mëparshme, polemika u ngrit mbi portretizimin e tij të historisë së shtetit, pasi ai përfshiu subjektet e skllavërisë, ligjvënësi i Misurit, Jesse James dhe shefit politik, Tom Pendergast . Me kthimin e tij në Misuri, Benton përqafoi lëvizjen e artit rajonalist.

Ai u vendos në Kansas City dhe pranoi një punë mësimore në Institutin e Arteve të Kansas City . Kjo bazë i dha Bentonit akses më të madh në Amerikën rurale, e cila po ndryshonte me shpejtësi. Për shkak të edukimit të tij politik populist, simpatia e Bentonit ishte me klasën punëtore dhe fermerin e vogël, në gjendje të fitonte avantazh material, pavarësisht Revolucionit Industrial.

Punimet e tij tregojnë shpesh melankolinë, dëshpërimin dhe bukurinë e jetës së qytetit të vogël. Në fund të viteve 1930 ai krijoi disa nga punët e tij më të mirë të njohur, duke përfshirë edhe nudon alegorike të Persephone. Ajo u konsiderua skandaloze nga Instituti i Arteve në Kansas City, dhe u huazua nga showman Billy Rose, i cili e ekspozoi atë në klubin e tij të natës në Nju Jork, Diamond Horseshoe. Tani ajo mbahet nga Muzeu i Artit Nelson-Atkins në Kansas City. Karal Ann Marling, një historian i artit, thotë se është “një nga veprat e shkëlqyera të pornografisë amerikane”.

Më 1937, Benton publikoi autobiografinë e tij “Një Artist në Amerikë”, i cili u vlerësua në mënyrë kritike. Shkrimtari, Sinclair Lewis tha për të: “Këtu është një gjë e rrallë, një piktor që mund të shkruaj”. Gjatë kësaj periudhe, Benton gjithashtu filloi të prodhojë litografi të nënshkruara, me botim të kufizuar, të cilat u shitën me nga $ 5,00 secila, përmes Galerive të Artistëve të Asociuar Amerikan me qendër në Nju Jork.

Benton dha mësim në Lidhjen e Studentëve të Arteve të Nju Jorkut nga viti 1926 deri në vitin 1935 dhe në Institutin e Arteve në Kansas City nga 1935 deri më 1941. Studenti i tij më i famshëm, Jackson Pollock, të cilin ai e mentoroi në Lidhjen e Studentëve të Arteve, themeloi lëvizjen Abstract Expressioniste. Pollock shpesh thoshte se mësimet tradicionale të Bentonit i dhanë diçka për t’u rebeluar. Me një tjetër nga studentët e tij, Glen Rounds, i cili vazhdoi të bëhej një autor dhe ilustrues i librave për fëmijë, Benton kaloi një verë duke vizituar Shtetet e Bashkuara perëndimore në fillim të viteve ’30.

Studentët e Bentonit në New York dhe Kansas City përfshinë shumë piktorë që kontribuan ndjeshëm në artin amerikan. Ata përfshinë vëllain e Pollock, Charles Pollock, Eric Bransby, Charles Banks Wilson, Frederic James, Lamar Dodd, Reginald Marsh, Charles Green Shaw, Margot Peet, Jackson Lee Nesbitt, Roger Medearis, Glenn Gant, Fuller Potter, dhe Delmer J. Yoakum. Benton gjithashtu mësoi shkurtimisht Dennis Hoppernë Institutin e Arteve në Kansas City; Hopper u njoh më vonë si një aktor të pavarur, kineastë dhe fotograf.