Njihuni me 12 Ligjet e Karmës, me udhëzuesin e ekuilibrit që ju ndihmon të zotëroni veten dhe realitetin

Ndoshta jo jeni duke kërkuar diçka që ju ndihmon të arrini të ngrini mbi gërmadhat e zhgënjimeve dhe pesimizmit, altarin e një besimi, forcën që i bëhet shtysë arritjes së qëllimeve nëpërmjet shndërrimit të energjive në forca, potencialisht sfiduese. Mund të keni dëgjuar për Karmën. Kurrë nuk është vonë për ta konsideruar këtë komunikim me shpirtin, këtë marrëdhënie, e cila i shndërron kapacitetet tuaja në mundësi transformuese të jetës dhe vetes suaj. Ligjet e karmës janë “Bibla” e udhëshytjes në një mundësi reale që ju arrini ta zgjoni brenda vetes dhe ta shfrytëzoi gjithë këtë kapacitet pothuajse të panjohur, në energji që ju ndihmojnë në arritjen e qëllimeve tuaja pozitive.

Shumica e njerëzve kanë një koncept themelor të karmës. Për shembull, ka të ngjarë të keni dëgjuar shprehjen “ajo që ndodh përreth jush, vjen dhe bëhet gjendje brenda jush”. Ndoshta ju keni një intuitë, sipas së cilës ne marrim atë që meritojmë në jetë. Por cili është ligji i karmës? Çfarë duhet të bëni në mënyrë që të siguroheni se ju nuk tërhiqni karmë të keqe? Siç rezulton, ka të paktën dymbëdhjetë ligje të veçanta të karmës.

Pasi të dini se si funksionon secili prej këtyre ligjeve, mund të mësoni se si të jetoni në një mënyrë që krijon një karmë të mirë, në të gjitha fushat e jetës tuaj. Kjo mund t’ju ​​ndihmojë me gjithçka dhe për gjithçka, nga marrëdhënia juaj në karrierë, gjendja financiare dhe vetëbesimi juaj.

Pavarësisht nëse po kërkoni të krijoni më shumë energji pozitive ose po përpiqeni të zbuloni se si të shpëtoni nga karma e keqe (ose nga një mallkim), ky udhëzues themelor do t’ju japë një kuptim më të mirë se si mund ta përmirësoni qëndrimin tuaj karmik.

Përkufizimi i Karmës

Sipas përcaktimit themelor sanskrite të karmës, kjo thjesht do të thotë “veprim”. Ligjet e karmës kanë të bëjnë me vlerën pozitive ose negative të fjalëve, mendimeve dhe veprave tona.

Në thelb, gjithçka që bëjmë krijon një energji korresponduese që kthehet tek ne në një formë ose në një tjetër. Përvojat e vështira karmike, katalizojnë mësimin dhe rritjen, dhe më vonë mund të çojnë në karma të mirë nëse punojmë drejt ndryshimit pozitiv. Do gjë që bëjmë është e lidhur me karmën tonë:

Si i trajtojmë të tjerët;

Si e shohim rolin tonë në botë;

Mënyra se si ne përdorim burimet;

Si i zhvillojmë personazhet tanë.

12 Ligjet e Karma

Ndërsa shqyrtojmë 12 ligjet e veçanta të karmës, mendoni se si keni parë më parë këto ligje të hyjnë në veprim në jetën tuaj. Shqyrtoni gjithashtu, si mund të përdorni njohuritë tuaja për këto ligje, për të krijuar karma të mirë që mbështet ëndrrat dhe qëllimet tuaja. Kuptimi i të gjitha këtyre llojeve do të ju ndihmojë të projektimit vet karmën goditjes, Mantran tuaj ose pohimin, duhet të ndjeheni se keni nevojë për të.

Siç u përmend më lart, çelësi për të lëvizur përtej karmës së dukshme, “të keqe”, është të jetosh në një mënyrë që tregon se po mëson nga gabimet e së kaluarës. Pra, çdo mantër që recitoni duhet ta pasqyrojë këtë.

 1. Ligji i Madh

Ndonjëherë i quajtur “Ligji i Kauzës dhe Efektit”, Ligji i Madh na thotë se për të marrë gjërat që duam, ne gjithashtu duhet t’i mishërojmë ato gjëra. Mesazhi këtu është i ngjashëm me atë të Ligjit të tërheqjes. Me fjalë të tjera, çdo gjë që jepni është gjithashtu ajo që do të merrni, pavarësisht nëse është pozitiv apo negativ. Prandaj, nëse doni dashuri në jetën tuaj, jini të dashur. Nëse doni të shijoni bollëkun financiar, jini bujar. Dhe nëse doni të keni marrëdhënie të ndershme, të hapura, atëherë duhet të ofroni origjinalitet dhe ndershmëri për njerëzit, për të cilët kujdeseni gjithashtu.

 1. Ligji i Krijimit

Sipas Ligjit Karmik të Krijimit, ne duhet të jemi pjesëmarrës aktivë në jetën tonë, nëse duam të marrim atë që dëshirojmë. Ne thjesht nuk mund të presim te gjërat të na ndodhin. Ne duhet të synojmë të rrethohemi me ato që duam në jetën tonë dhe të shikojmë në mjediset tona për të dhëna, pikërisht për atë që na nevojitet.

Një pjesë e madhe e të kuptuarit të Ligjit të Krijimit është të shohësh që gjërat jashtë vetes na tregojnë se çfarë po ndodh brenda. Prandaj, nëse nuk ju pëlqen mënyra e jetës tuaj tani, shikoni brenda dhe pyesni veten se çfarë duhet të ndryshojë.

 1. Ligji i Përulësisë

Nga 12 ligjet e karmës, Budizmi mund të shihet shpesh, duke theksuar rëndësinë, si Ligji i Përulësisë. Ajo që duhet të mbani mend në lidhje me këtë rregull karmik është se ju duhet të pranoni realitetin e vërtetë të diçkaje para se të jeni në gjendje ta ndryshoni atë.

Për shembull, nëse vazhdimisht fajësoni të tjerët për gjërat që keni krijuar ose shihni ndonjë që nuk pajtohet me ju, ju jeni jashtë koherencës me realitetin. Prandaj do ta keni shumë të vështirë të bëni ndërrimet që ju nevojiten. Vetëreflektimi i vazhdueshëm mund t’ju ndihmojë të shfrytëzoni sa më shumë Ligjin e Përulësisë.

 1. Ligji i Rritjes

Nëse keni dëgjuar thëniet e famshme, “Kudo që të shkoni, ju jeni atje “, tashmë keni menduar për Ligjin e Rritjes në një kuptim të caktuar.

Mesazhi këtu është që ju duhet të prisni një ndryshim të vetes suaj, përpara se ta prisni atë të botës përreth jush (ose me të vërtetë, njerëzit në botën përreth jush). Në fund të fundit, ju keni vetëm kontroll mbi veten tuaj. Prandaj, është se si e përdorni këtë kontroll, ajo që formon, se si ju përgjigjet universi.

Pra, përqendrohuni në zhvillimin tuaj përpara se të përpiqeni të kontrolloni ose ndryshoni të tjerët; le të vijnë në konkluzionet e tyre për atë që duhet të ndryshojë.

 1. Ligji i Përgjegjësisë

Në kuptimin e kuptimit, karma shpesh mendohet në lidhje me Ligjin e Përgjegjësisë. Në veçanti, është e dobishme të mbani mend se ju jeni burimi i asaj që ndodh gjatë udhëtimit tuaj. Ajo që po ndodh përreth jush është një pasqyrë për atë që po ndodh brenda jush; kjo është kuptimi në të cilin ju jeni përgjegjës për të gjitha përvojat tuaja të jetës, qoftë fantastike apo të pakëndshme.

Ashtu si Ligji i Rritjes, ky ligj karmik synon t’ju mësojë se duhet të merrni pronësinë e gjërave të mira dhe të këqija, që krijoni, në vend që të kërkoni vazhdimisht jashtë vetes për të gjetur justifikime.

 1. Ligji i Lidhjes

Nëse e keni arritur këtë udhëzues sepse jeni duke pyetur veten se si të hiqni karmën e keqe të përvojave të jetës së kaluar, të kujtoni Ligjin e Lidhjes, mund t’ju ndihmojë. Ky ligj thekson natyrën e ndërlidhur të së kaluarës, të tashmes dhe të ardhmes, dhe na kujton se kontrolli ynë mbi të tashmen dhe të ardhmen mund të na ndihmojë të harxhojmë energjinë e keqe të së kaluarës (qoftë nga jeta jonë aktuale, qoftë nga jeta e mëparshme).

Një pikë tjetër e bërë nga Ligji i Lidhjes është se kërkon kohë për të korrigjuar gabimet karmike nga e kaluara. Sidoqoftë, çdo hap i vogël mund të ketë efekte të papritura dhe të fuqishme.

 1. Ligji i Fokusit

Sipas Ligjit të Fokusit, ju do të bëni më mirë në jetë, nëse mund të ndiqni një tren të vetëm mendimesh për përjashtimin e të tjerëve. Mendjet tona nuk janë të pajisura për të ndjekur trena të shumta të mendimit me kompetencë të barabartë.

Pra, nëse keni disa qëllime të rëndësishme, përpiquni t’i ndiqni ato në një vijimsi lineare, të renditur, në vend që t’i jepni secilit qëllim, vetëm një pjesë të energjisë tuaj.

Një mësim tjetër jetësor këtu është që nëse përqendroheni në vlerat tuaja më të larta; nuk do të jeni në gjendje të përqendroheni në emocione ose mendime “më të ulëta” si ato që vijnë nga pakënaqësia, zemërimi ose zotërimi.

 1. Ligji i Dhënies dhe Mikpritjes

Në Hindi, kuptimi karmës është i lidhur ngushtë me Ligjin e Dhënies dhe Mikpritjes. Ky ligj mëson që nëse besoni një gjë të caktuar, atëherë ju natyrisht do të thirreni në një fazë për të demonstruar angazhimin tuaj ndaj asaj të vërtete. Përqendrimi këtu është në lidhjen midis besimit dhe praktikës. Sugjeron dhe inkurajon rëndësinë e sigurimit që veprimet tuaja të pasqyrojnë bindjet tuaja më të thella.

Ky ligj ka të bëjë edhe me mënyrën se si universi do t’ju “testojë”. Jeta na jep mundësi për të zbatuar mësimet e përvetësuara në praktikë (dhe duke ju treguar kur duhet të bëni punë të mëtejshme në lidhje me disa aspekte të karakterit tuaj).

 1. Ligji i Këtu dhe Tani

Siç u përmend më lart, në Budizëm, karma është e lidhur me idetë rreth pranimit të së vërtetës së realitetit tuaj. Njëlloj, budistët zakonisht e lidhin karmën me temën e të jetuarit vërtet, në momentin e tanishëm. Nëse ngjiteni shumë vështirë, për të kaluar ndjenjat; përvojat dhe besimet, gjithmonë do të keni një këmbë në të kaluarën. Po kështu, nëse përqendroheni në ankth ose në lakmi, gjithmonë do të keni një këmbë në të ardhmen.

Ndjekja e Ligjit të Këtu dhe Tani do të thotë të kujtoni veten se e tashmja është gjithçka që keni vërtet dhe se është aty për t’u angazhuar dhe kënaqur plotësisht.

 1. Ligji i Ndryshimit

Kur mendoni për Ligjin e Ndryshimit, ju lidheni me mesazhin, se universi na jep atë që na nevojitet. Pra, do të zbuloni se historia vazhdimisht përsëritet, derisa të demonstroni se keni mësuar atë që duhet të bëni, në mënyrë që të krijoni një të ardhme tjetër.

Nëse vini re se ju duket sikur keni ngecur në një lak, kjo ndodh sepse ekziston diçka thelbësore që nuk është adresuar ende.

Ndërkohë, nëse gjërat përreth jush fillojnë të ndryshojnë në mënyra të papritura dhe dramatike, pranojeni këtë, dhe kjo është një shenjë, sipas së cilës, kohët e fundit keni ndërmarrë hapa të rëndësishëm në rritjen tuaj.

 1. Ligji i Durimit dhe Shpërblimit

Për ta thënë në mënyrë të përmbledhur, Ligji i Durimit dhe Shpërblimit pretendon se të gjitha sukseset tuaja më të mëdha kërkojnë punë të qëndrueshme. Kjo do të thotë që ju duhet të jeni të durueshëm, pavarësisht qëllimeve tuaja në jetë.

Nëse prisni rezultate të menjëhershme, përfundimisht do të zhgënjeheni; sukseset tuaja do të jenë të vogla në krahasim me atë që jeni i aftë të arrini.

Në vend të kësaj, shikoni të kuptoni qëllimin tuaj të vërtetë. Veproni në përputhje me atë qëllim dhe shijoni shpërblimin duke e ditur, se po bëni atë që mendohet të bëni me jetën tuaj të tanishme. Me kalimin e kohës, sukseset e shoqëruara (emocionale dhe materiale) do të pasojnë.

 1. Ligji i Rëndësisë dhe Frymëzimit

Së fundmi, Ligji i Rëndësisë dhe Frymëzimit është një ligj i mirë për të reflektuar kur keni nevojë për një nxitje motivuese ose filloni të ndjeheni sikur nuk keni rëndësi.

Ky aspekt i veçantë i karma thekson se çdo kontribut që ju bëni do të ndikojë në Kontributin tërësorë, sado i vogël apo i madh. Kurdoherë që bëni kontribute krijuese, të dashura për botën përreth jush, akti juaj frymëzon sjellje në mënyrë të ngjashme pozitive nga të tjerët dhe tërheq më shumë pozitivitet në jetën tuaj.

Mund të mos ndiheni gjithmonë domethënës, por gjithmonë jeni. Pa praninë tuaj, energjia e universit do të ndryshohej thellësisht.

Ligjet e Karmës do të ndryshojnë jetën tuaj për më mirë. Ju as nuk mund të imagjinoni se si këto  ligje do të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm në veten dhe jetën tuaj. Asnjë këshillë apo kod udhëzimesh, referencë religjioze apo orientim filozofik nuk kanë atë peshë specifike dhe nuk do të mund të vepronin kaq ndikueshëm brenda nesh dhe në të përditshmen tona sa ligjësitë e karmës. Gjithsesi, është me rëndësi thelbësore besimi, të të ushqyerit me atë prirje, ka ardhur si një vullnet i lartë dhe do të ndikojë në jetën tuaj nëpërmjet jush.

Përgatiti: Albert Vataj