Abstragimi lirik i Vasily Kandinskit, forca e ngjyrave që tregon, jo çfarë sheh por çfarë ndjen pikori

«Shikuesi është shumë i mësuar të kërkojë një kuptim, që është një marrëdhënie e jashtme midis pjesëve të figurës. Mosha jonë, materialiste në jetë dhe për rrjedhojë në art, ka prodhuar një spektator dhe veçanërisht një dashnor që nuk di si të qëndrojë thjesht para një fotografie dhe në foto kërkon gjithçka që mund të jetë (imitimi i natyrës, natyra e interpretuar nga psikologjia të artistit, atmosferës së menjëhershme, anatomisë, perspektivës, atmosferës së jashtme) por ai nuk kërkon jetën e brendshme, ai nuk e lejon pikturën të veprojë mbi të». I konsideruar krijuesi i artit lirik abstrakt,  Vasilij Kandinsky  shpesh quhej me nofkën “kalorësi endacak”. Për të nënvizuar udhëtimin metaforik që ai ndërmori përmes një hulumtimi të gjatë piktural, i cili do të rezultojë në një forcë shprehëse të ngjyrave, të shoqëruara me forma abstrakte, dhe kështu rizbulimin, në një epokë të mbizotëruar nga materializmi, një dimension shpirtëror i harruar.

Piktura e tij lindi kështu nga një nevojë shprehëse e një ngulitje thjesht shpirtërore, që e çoi atë në një kërkim të vazhdueshëm për një skematizim të ngjyrave, linjave dhe formave, si një shfaqje e jashtme e përmbajtjes së brendshme. Një nga ëndrrat e përkëdhelura nga Kandinsky ishte të bënte vëzhguesin të lëvizte brenda pikturave të tij, sikur të jetonte atje. Dëshirë kjo e shprehur me fjalët e mëposhtme:”Për vite me radhë u përpoqa t’i detyroj spektatorët të ecnin në pikturat e mia: Doja t’i detyroja të harrojnë, madje të zhduken atje”.

Piktori, nëpërmjet shprehive të emocioneve të tij, nuk tregon atë që ka parë, por atë që ndjen, duke e çliruar veten nga nevoja për të riprodhuar realitetin objektiv, duke parë botën me sy të ndryshëm. E njëjta paletë është parë nga Kandinskij si një vepër arti, një sugjerim që merr formë në kanavacë dhe i jep jetë një alkimie ngjyrash, që piktori e krahason me një takim ngazëllye midis universeve të ndryshme. Ngjyra bëhet një krijesë e vërtetë e gjallë, duke e përkthyer veten në një përvojë shpirtërore që adreson emocionet e secilit prej nesh.

Njohja me kuptimin e pikturave të tij, nuk është një detyrë e lehtë, Kandinsky është i pathyeshëm, misterioz. Marrëdhëniet formale dhe kromatike, aq të lira deri në pikën e paraqitjes së rastit, e bëjnë të vështirë leximin e njërës prej pikturave të tij dhe, megjithëse ekziston një “gramatikë” e rreshtave dhe ngjyrave dhe ligjeve të hollësishme për perceptimin e të njëjtës, kur e gjejmë veten para tij, njohuritë zyrtare kornizë, janë të paqëndrueshme dhe ne jemi të mbingarkuar nga shirat e ngjyrave që na kujtojnë muzikën dhe duket se kërcejnë në unison me emocionet tona.

Mund të themi me siguri se në ato kompozime të reve, qarqeve, shesheve, kështjellave, kafshëve të vogla dhe kalorësve, u realizua ëndrra e një piktori që arriti të krijojë vepra të vërteta arti, të afta për të komunikuar me botën e fshehtë të secilit prej nesh. Një ëndërr e lindur gjatë qëndrimit në Vologda, në veri-lindje të Moskës, ku Kandinskij është i humbur në botën e magjepsur të artit popullor rus dhe vizioni i ” shtëpive të mëdha prej druri, të mbuluara me gdhendje ” ndahet falë pasionit të tij për arti, i cili madje e shtyn atë të braktisë karrierën e tij si profesor universiteti.

Piktori magjepsës dhe kompleks, Vasilij Kandinskij beson se vetëm kur një vepër “rrjedh nga një domosdoshmëri e brendshme psikike”, duke shprehur kështu individualitetin e krijuesit, a mund të konsiderohet me të vërtetë “e bukur “. Por një vepër arti nuk duhet të kufizohet vetëm në këtë. ” Vajza e kohës së saj”, Ai është futur në rrjedhën e pandalshme të historisë dhe gjithashtu duhet të manifestojë ato vlera universale që largojnë kalueshmërinë e kohës. Çdo vepër, përveç që përmban ato elemente të individualitetit, historicitetit dhe universalitetit, duhet të dallohet nga harmonia e thellë e formave dhe ngjyrave. Një shkrirje e mrekullueshme që Kandinskij arrin përmes një gjuhe të re artistike, siç duket e çrregulluar, në të cilën përkundrazi ai ndërton me shkathtësi forma dhe ngjyra duke ndjekur një ritëm muzikor. Të shumta do të jenë veprat e tij, titulli i të cilave u referohet pjesëve muzikore; në fakt, artisti beson se harmonizimi i formave dhe ngjyrave, ngjall në mendjen tonë të njëjtin emocion të perceptuar kur dëgjojmë një pjesë muzikore. Kandinskij pohon se piktura ka një lidhje të ngushtë me artet e tjera, dhe jo vetëm me muzikën.

Nëse pothuajse të gjitha lëvizjet artistike mbajnë një marrëdhënie me botën reale, edhe kur ato shtrembërojnë, modifikojnë ose ekzagjerojnë format, kjo nuk ndodh me abstraksionin e Kandinsky: pamjet, jo më të njohshme, shndërrohen në një përbërje të thjeshtë të rreshtave dhe ngjyrave dhe fotografia bëhet e krahasueshme me një simfoni muzikor. Ngjyrat dhe linjat marrin një aspekt psikologjik dhe, nëse linja horizontale bëhet simbol i ftohtësisë, është në kontrast me atë vertikal që t’i referohet ndjenjës së ngrohtësisë. Vija e thyer tregon nervozizëm dhe shqetësim, kurba është një tregues i qetësisë. Rrethi, i lidhur me ngjyrën blu, simbolizon gjendjen shpirtërore dhe ekuilibrin emocional, ndërsa trekëndëshi dinamik, mundësisht i verdhë, bie ndesh me qëndrueshmërinë e sheshit, shpesh i rritur nga ngjyrat e kuqe. “Bojëra uji”, është i parë abstrakt që u pikturua nga Kandinsky më 1910. Në një rrjedhë të papërcaktuar pa referenca të vërteta, ekzistojnë kombinime falas të linjave, ngjyrave dhe formave që notojnë pa peshë, duke iu referuar kështu një hapësire thjesht psikologjike, në një ndjesi të brendshme.

Një lojë e ngjyrave të përshkuara nga linjat e errëta, zigzaget, me vija të mprehta ose të spiralizuara, prezantohet nga një artist, i cili brendëson dhe interpreton në kuptimin më abstrakt mësimin e Wihlem Worringer, i cili me esenë e tij ” Abstraksioni dhe empatia ” (1908) kontraston drejt një qasje krejtësisht iracionale ndaj realitetit, një empati në  gjendje të përmbahet në mënyrë aktive në botë, duke e bërë universin e brendshëm dhe të ecë në rrugë, jo e thjeshtë, për të shpëtuar nga realiteti dhe për të hedhur poshtë brutalizimin e shoqërisë bashkëkohore. Kandinsky shkruan: “Sa më e tmerrshme që është kjo botë, ashtu siç është sot, aq më abstrakt është arti”.

Gjatë një qëndrimi në Berlin, nga 1907 deri në 1908, Kandinskij vendos të identifikojë veprat e tij me një shkurtim dhe një numërim progresiv, me qëllimin për të imituar emrin e kompozimeve muzikore. Dialogu midis disiplinave të ndërlidhura, të tilla si piktura dhe muzika, është zyrtarizuar plotësisht. Për piktorin tonë “në përgjithësi, ngjyra është një mjet për të ushtruar një ndikim të drejtpërdrejtë në shpirt. Ngjyra është çelësi, syri është çekiçi, shpirti është piano me shumë tela. Artisti është një dorë që, duke prekur këtë apo atë buton, lëkund shpirtin».

Me Kandinskin, i vendosur për të zgjeruar përvojën e tij si piktor përtej kufijve të imponuar nga arti i tij, piktura shndërrohet në një simfoni të ngjyrave: “Kam kuptuar shumë herët për forcën e paparë të shprehjes së ngjyrës. Unë i kam zili muzikantët, të cilët mund të bëjnë art pa pasur nevojë të tregojnë diçka realiste. Por ngjyra dukej po aq realiste sa tingulli». Ideja e tij për një univers në të cilin tingujt dhe ngjyrat bashkëjetojnë në mënyrë harmonike e bëjnë atë të krijojë një lidhje midis timbrit të disa instrumenteve muzikorë, ngjyrave dhe ndjesive që rrjedhin prej tij.

***

I lindur në Moskë më 4 Dhjetor 1886 nga një familje tregtarësh të pasur çaji, si fëmijë ai asimiloi përshtypjet e para të marra nga ngjyrat: e bardha e lehtë ruse dhe e zeza e gondolave ​​që shihen në Itali gjatë një udhëtimi me familjen. Ata janë të shtypur në mënyrë të pashlyeshme në kujtesën e tij. Pas ndarjes së prindërve të tij në vitin 1871, Vasilij i vogël u zhvendos në shtëpinë e një tezeje në Odessa. Do të jetë gruaja, Elizabeth Ticheeva , e cila kujdeset për edukimin e nipit të saj, duke filluar kështu me mësime në piano dhe violonçel, gjithashtu edhe duke ndjekur me një mësues mësimet e pikturës.

Përgatiti: Albret Vataj