Këshilla të përjetshme për shkrimin, dituria e mbledhur e shkrimtarëve të mëdhenj

Susan Orlean për të shkruar…
“Ju duhet thjesht ta doni shkrimin, dhe duhet t’i kujtoni vetes shpesh se e doni atë.”

John Steinbeck: Këshilla për të shkruarit, dhe një mohim i ligjit
“Braktisni idenë që do të përfundoni ndonjëherë”.

F. Scott Fitzgerald: Sekreti i Shkrimit të Madh (1938)
“Asgjë e mirë nuk është e vështirë”.

Italo Calvino në Shkrim: Pasqyrime nga 40+ Vjet e Letrave të Tij
“Të shkruash mirë për botën elegante, duhet ta njohësh atë dhe ta provosh në thellësitë e qenies tënde … ajo që ka rëndësi nuk është nëse e do apo e urren atë, por vetëm të jemi mjaft të qartë në lidhje me pozicionin tuaj në lidhje me të.”

Ernest Hemingway: Shkrimi, dituria dhe rreziku i Egos
“Të gjithë shkrimtarët e këqij janë dashuruar me epikën”.

David Foster Wallace: Shkrimi, Vdekja dhe Shëlbimi
“Ju nuk duhet të mendoni shumë vështirë për të kuptuar se frika jonë për të dy marrëdhëniet dhe vetminë … ka të bëjë me ankthin për vdekjen, njohjen se unë do të vdes, dhe vdes shumë vetëm, dhe pjesa tjetër e botës do të vazhdojë me gëzim pa mua. ”

Isabel Allende: Shkrimi sjell urdhrin në kaosin e jetës
“Trego, tregohu, tregohu dhe pas një kohe muza shfaqet gjithashtu.”

Stephen King: Adverb Nuk është Miku juaj
“Unë besoj se rruga për në ferr është e shtruar me ndajfolje dhe do ta bërtas atë nga çatitë”.

Malcolm Cowley: Katër Fazat e Shkrimit
“Germimi i një tregimi është një element i ri dhe i thjeshtë i futur në një situatë ose gjendje shpirtërore ekzistuese.”

Urdhërimet e Shkrimit të Henry Miller
“Punoni për një gjë në një kohë derisa të përfundojë.”

Këshilla për të shkruarit: Dituria e mbledhur nga shkrimtarët më të mëdhenj të Modernitetit
«Përfundoni çdo ditë para se të filloni ditën tjetër, dhe shkatërroni një mur të fortë gjumi midis të dyve. Këtë nuk mund ta bësh pa temperament”.

Kurt Vonnegut: Rregulla për një histori të madhe
“Shkruaj për të kënaqur vetëm një person. Nëse hapni një dritare dhe i bëni dashuri botës, për të thënë kështu, historia juaj do të marrë pneumoni.”

EB White: Egoism and Art of the Esse
“Vetëm një person i cili është i vetë-përqendruar në mënyrë të pavarur, ka rezultatin dhe qëndrueshmërinë për të shkruar ese”

EB White: Pse Shkathtësia nuk është Standardi i Artë për Stilin
“Të shkruarit nuk është një ushtrim në ngacmim, është një udhëtim në tingull”.

Ray Bradbury: Qëllimi Krijues përballë Refuzimit
“Zbardh nuk zgjat përgjithmonë; thjesht duket kështu ”

Mary Karr: Magnetizmi dhe çmenduria e Fjalës së shkruar
“Jeto i gatshëm të jesh një fëmijë dhe të jesh Liliputian në botën e Gulliverit”.

Kurt Vonnegut: Si të shkruani me stilin dhe 8 çelësat e fuqisë së fjalës së shkruar (1985)
“Zbulesa më e beftë që mund të bësh për veten tënde është që ti nuk e di se çfarë është interesante dhe çfarë jo”.

Ann Patchett: Po tani?
“Të kthehesh është gjëja që të mundëson të shohësh se si janë lidhur të gjitha pikat në jetën tënde.”

Mary Gordon: Gëzimi i fletoreve dhe të shkruarit me dorë si një Katalizator Krijues
“Sidoqoftë, tërësisht e humbasim veten në vorbullën e shpikjes sonë, ne banojmë në një botë kufitare.”

Henry Miller: Reflektime mbi të shkruarit
“Të kuptuarit nuk është një shpërthim i misterit, por një pranim i tij, një jetesë e lumtur me të, në të, përmes dhe prej tij.”

Përgatiti: Albert Vataj