Jan Mateyko, shpirti i paepur i një nacionalisti të flaktë, piktori që shkoi historinë e Polonisë në tablo

Nga Albert Vataj

Tablotë e tij janë madhështore. Ato nuk janë thjeshtë episode nga historia e Polonisë, por janë dëshmi e një shpirti të paepur për ta promovuar atë vlerë, ato përpjekje, atë histori që nuk do të mbetej thjeshtë një histori librash, por edhe një histori e pikturës. Larmia e tematikave, masivizimi i tablove, hymnizimi historik i ngjarjeve dhe personazheve, e veçojnë polakun, Jan Mateyko nga gjithë ajo galeri artistësh dhe krijuesish, duke e vendosur atë në qendër si një frymë, si një zë, si një shprehi e fuqishme e artit.

Jan Alojzy Matejko, i njohur si Jan Mateyko u lind më 24 qershor 1838. Ai ishte një nga piktorët polak më të shquar. Mbeti si i tillë për shprehinë e tij artistike, por s’pariherë për trajtimin me nota nacionaliste të ngjarjeve kulmore historike dhe politike të Polonisë. Në një farë mënyre ai ishte një kronikan i zellshëm dhe një pasqyrues me nota sfiduese të atyre episodeve, të cilat ai mëtoi artistikisht dhe promovoi shpirtërisht në ëndjen estetike të kohës, e cila mbeti si pjesë vitale e vetëdijes. Ai ishte piktor, por nuk harroi deri në fund të mbeste një polak në shpirtë dhe në penel, ne zëmër dhe në kolor.

Punimet e tij përfshijnë Rejtan (1866), pikturë në vaj, kanavacë, Union of Lublin (1869) ose Beteja e Grunwald (1878). Gjithashtu ai realizoi portrete të shumta. Pjesë e krijimtarisë së tij ishte një galeri e mbretërve polakë. Një vepër e rëndësishme e tij mbeti muralja në Bazilikën e Shën Mërisë në Krakóë. Ai përmendet si piktori më i famshëm polak apo edhe “piktori kombëtar” i Polonisë.

Matejko e kaloi pjesën më të madhe të jetës në Kraków . Mësuesit e tij në Akademinë e Arteve të Bukura Kraków përfshinin Wojciech Korneli Stattler dhe Władysłaë Łuszczkiewicz . Më vonë, ai u bë drejtor në këtë institucion, i cili përfundimisht u riemërua Akademia e Arteve të Bukura Jan Matejko. Një numër i studentëve të tij u bënë piktorë të shquar, duke përfshirë Maurycy Gottlieb, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer dhe Stanisłaë Wyspiański.

Në një moshë të re Jan Mateyko ishte dëshmitar i revolucionit Krakóë të 1846 dhe rrethimit të 1848 të Kraków nga austriakët, të dy ngjarjet që përfunduan ekzistencën e Qytetit të Lirë të Kraków . Dy vëllezërit e tij të mëdhenj shërbyen në këto beteja, nën gjeneralin Jefzef Bem, njëri prej të cilëve vdiq dhe tjetri u detyrua të mbetej në mërgim.

Matejko ndoqi shkollën e Mesme të Shën Ann, por ai u largua në vitin 1851 për shkak të notave të dobëta. Nga ditët e tij të hershme, Matejko tregoi talent artistik, por pati vështirësi të mëdha me fushat e tjera akademike. Ai kurrë nuk zotëroi një gjuhë të huaj. Përkundër kësaj, dhe për shkak të aftësive të tij të jashtëzakonshme, ai studioi në Shkollën e Arteve të Bukura në Kraków nga 1852 deri në 1858. Mësuesit e tij përfshinin Wojciech Korneli Stattler dhe Władysłaë Łuszczkiewicz. Ai zgjodhi pikturën historike si specializimin e tij, dhe mbaroi veprën e tij të parë të madhe, Tsars Shuyski para Zygmunt III ( Carowie Szujscy przed Zygmuntem III ), më 1853 (ai do të kthehej në këtë temë në një vit para vdekjes së tij, në 1892. Gjatë kësaj kohe, ai filloi të ekspozojë piktura historike në Shoqërinë Krakóë të Miqve të Arteve të Bukura, duke filluar me 1855.

Pas diplomimit, Matejko mori një bursë më 1859 për të studiuar me Hermann Anschütz në Akademinë e Arteve të Bukura, Mynih. Një vit më pas ai mori një bursë për të studiuar në Akademinë e Arteve të Bukura, Vjenë, por pas disa ditësh, pas një grindje të madhe me Christian Ruben, Matejko u kthye në Kraków. Atje ai hapi një studio në shtëpinë e familjes së tij në Rrugën Floriańska. Sidoqoftë do të kalonin vite, përpara se ai të fitonte sukses tregtar; për një kohë ai ishte “artisti i uritur” proverbial, i cili festoi kur shiti një kanavacë (Tsars Shuyski …) për pesë gulden.

Më 1860 Matejko botoi një album me ilustrime, Veshje në Poloni (Ubiory w Polsce), një projekt që pasqyron interesin e tij të fortë për të dhënat historike të të gjitha llojeve dhe dëshirën e tij për të nxitur një interes të tillë midis popullit polak, për të intensifikuar patriotizmin e tyre. Situata e tij financiare u përmirësua kur ai shiti dy piktura, Vdekja e Wapkoëski gjatë kurorëzimit të Henry Valois ( Zabicie Wapowskiego w czasie koronacji Henryka Walezego , 1861) dhe Jan Kochanowski duke vajtuar vajzën e tij Urszulka ( Jan Kochanowski nad zwłokami Urszulki, 1862) i cili shlyer borxhet e tij. Më 1862 ai mbaroi një pikturë, Stańczyk. Fillimisht e pritur pa shumë duartrokitje, me kalimin e kohës kjo do të bëhej e njohur si një nga kryeveprat më të famshme të Matejko. Shënon një tranzicion të dukshëm në stilin e artit të Matejkos, nga thjesht ilustrimi i historisë në krijimin e një komenti filozofik dhe moral të tij.

Gjatë Kryengritjes së Janarit të vitit 1863, në të cilën ai nuk mori pjesë për shkak të shëndetit të dobët, Matejko dha mbështetje financiare, duke dhuruar pjesën më të madhe të kursimeve të tij për kauzën dhe personalisht transportonte armë në kampin e kryengritësve. Predikimi i Tij i Skargës (Kazanie Skargi), ka përfunduar në maj 1864, dhe u shfaq në galerinë e Shoqërisë Krak Krë të Miqve të Arteve të Bukura, e cila i fitoi atij shumë publicitet. Më 5 nëntor të atij viti, në mirënjohje për kontributet e tij në rikrijimin e temave historike, ai u bë anëtar i Shoqërisë Shkencore Krakóë,  Towarzystëo Naukowe Krakowskie. Shumë shpejt, më 21 nëntor, ai u martuaTeodora Giebultoëska, me të cilën do të kishte pesë fëmijë: Beata, Helena, Tadeusz, Jerzy dhe Regina. Helena, vajza e tij, gjithashtu një artiste, e cila ndihmoi viktimat në Luftën e Parë Botërore dhe iu dha Kryqi i Pavarësisë nga presidenti i asokohshëm, Stanisłaë Wojciechoëski .

Në atë kohë Matejko filloi të kishte njohje ndërkombëtare. Më 1865, pikturës “Matejkos Sermoni i Skargës” iu dha një medalje ari në sallonin vjetor të Parisit. Së shpejti, Maurycy Potocki  e bleu atë për 10,000 gjellë. Më 1867, piktura e tij “Rejtan” iu dha një medalje ari në Ekspozitën Botërore në Paris dhe u mor nga Perandori, Franz Joseph I i Austrisë për 50,000 franga. Piktura tjetër e tij kryesore ishte “Unia Lubelska”, krijuar në vitet 1867-1869. Edhe një herë korri sukses në Paris. Matejko u nderua me Kryqin Francez të Legjionit të Ndeërit. Më 1872 ai vizitoi Stambollin e Perandorisë Osmane, dhe pas kthimit të tij në Krakóë mbaroi “Koperniku astronom”, ose “Biseda me Zotin”, e cila u përvetësua nga Universiteti Jagiellonian. Nga vitet 1870 ai dha kontribut në shumë detyra. Nga një sekretar i Marian Gorzkoëski, do të bëhej “dora e djathtë” e tij, miku më i ngushtë, një model për një numër pikturash dhe një autor kujtimesh për Matejko.

Më 1872 gjatë një ekspozite në Pragë atij iu ofrua posti i drejtorit në Akademisë së Arteve të Bukura, dhe shumë shpejt pas kësaj, një pozicion të ngjashëm ai do të merrte në Shkollën e Arteve të Bukura në Krakóë. Ai pranoi ofertën e Krakóë dhe ishte për shumë vite drejtori dhe rektor i Akademisë së Arteve të Bukura. Më 1874 ai mbaroi pikturën “Zhurma e varur e Sigismund”. Më 1878 galerisë së tij iu shtua edhe një vepër tjetër e rëndësishme, “Beteja e Grunwald”. Atë vit ai mori një medalje ari në Paris, dhe këshilli i qytetit të Kraków, përmes një ceremonie madhëshore e nderoi me statusin mbretëro të arteve të bukura. Më 1879 mbaroi “Polonia e vitit 1863”, një subjekt i kryengritjes së janarit të asaj kohe. Filluar në vitin 1864, një vit pas Kryengritjes që ai vetë kishte jetuar dhe ku ai humbi një numër miqsh dhe anëtarësh të familjes, kjo kanavacë mbeti e papërfunduar derisa princi Władysław Czartoryski u interesua për ta përvetësuar atë; ajo ende konsiderohet e papërfunduar.

Vitet 1880-1882 shënuan veprën e tij në një tjetër pikturë të madhe, “Tributus Prusian”. Matejko ia dhuroi këtë pikturë “kombit polak”, dhe kjo i dhuroi atij qytetarinë e nderit të Kraków; një nga sheshet në qytet u emërua edhe Sheshi Matejko. Më 1883 mbaroi “Sobieski në Vjenë”, e cila iu dërgua Papës Leo XIII si “dhuratë e kombit polak” dhe Matejko, i cili ishte një nga anëtarët e grupit që e dorëzoi atë, mori një Komandant Mbretëror me Urdhrin Star të Pius IX. Piktura është ekspozuar në dhomën Sobieski të Muzeve të Vatikanit. Në atë kohë ai gjithashtu u bë zëdhënës vokal në një numër çështjesh politike, duke botuar letra për çështje të tilla si marrëdhëniet polako-ruse. Një arenë tjetër për të cilën ishte shumë e angazhuar ishin përpjekjet për të mbrojtur dhe rindërtuar monumente të ndryshme historike në qytetin e Kraków. Më 1886, ai mbaroi pikturën “Virgjëresha e Orleanit” Kushtuar Zhan D’Ark.

Vitin e ardhshëm Matejko mori nga Universiteti Jagiellonian, Doktor i Filozofisë, Honoris Causa. Më 1888 ai përfundoi “Beteja e Racławice”. Më 1888-1899, për të justifikuar titullin e tij të ri akademik, ai publikoi një cikël prej dymbëdhjetë skicash me një koment shoqërues, “Historia e civilizimit në Poloni”. Nga viti 1890 në 1892 ai botoi një cikël tjetër të skicave, në këtë kohë të mbretërve polakë “Shoqëria e mbretërve dhe princërve të Polonisë” e cila me kalimin e viteve u bë aq popullore sa që portretet e saj shihen si portretizime kanune të subjekteve të tyre. Viti 1891 e pa atë duke përfunduar “Kushtetutën e 3 majit”. Matejko pastaj filloi të kompozojë një pikturë tjetër të madhe, “Betimet e Jan Kazimierz”, por ajo mbeti e papërfunduar për shkak të vdekjes së tij. Në vitin 1892, një vit para se të ndërronte jetë, ai përfundoi një autoportret. Nuk donte të ikte nga jeta pa lënë një dëshmi, një monument si vetë emri dhe vepra e tij.

Matejko vuajti nga një ulçerë peptike dhe vdiq në Kraków më 1 nëntor 1893 atë vit nga hemorragjia e brendshme. Funerali i tij, i cili u zhvillua në një ceremoni madhështore morte më 5 nëntor tërhoqi një prani të mëdha njerëzish. Vdekja e tij nuk mbeti thjeshtë një ngjarje nacionale polake. Plot 32 gazeta të mëdha europianë e raportuan lajmin duke e bërë këtë lamtumirë një ngjarje të përbotshme. U varros në Varrezat e Krakow, Rakowicki. Ky ishte piktori, Jan Alojzy Matejko, artisti që shkroi eposin polak në tablo dhe e bëri të njohur botës ngadhënjimin e këtij shpirti në histrinë e njerëzve të kurajshëm.