Ngjyra e kuqe, gjaku dhe koloriti dehës, prekja vështruese e ndjenjave, ajo që ka shoqëruar njerëzimin që nga agimi i kohës

Nga Albert Vataj

Paleta e ngjyrave dhe komponentëve koloristik është kaq e gjallë dhe e larmishme, kaq ngasëse dhe vepruese, por ajo që vijon të sfidojë prej mijëra vitesh perceptimin tonë të të parit dhe aftësinë e ndjimit përmes ngjyrës është padyshim ajo, e kuqja e demave, e kuqja e dashurisë, e kuqja e gjakut, e kuqja e atij kaplimi të beftë dhe dalldisjeje të pazotërueshme. Ajo është kaq pranë me ndijimet sa dhe injektues. E kuqja është një ngjyrë që jo rastësisht ka një histori sa të lavdishme aq dhe intriguese. Dhe, ku më mirë se në vepra arti, në atë shkas komunikimi estetik dhe shpirtëror ajo mund të ligjerojë me oratorinë e saj joshëse dhe plot epsh. Asnjëherë nuk i kemi bërë pyetje vetes se pse pikërisht semafori i kuq, kartoni i kuq në futboll, lapsi i kuq, buzëkuq, flamuri, veshjet ceremoniale, dashuria në gjithë shprehshmërinë e saj vizive, revolucionet dhe manifestimet, veshjet dhe garderoba, e një larmishmëri të pamatshme të domethënies që kjo ngjyrë fsheh brenda mistikës së vet. Mund të ishte çdo ngjyrë tjetër, por pse pikërisht ngjyra e gjakut?!

E megjithatë është një rrugë që na rrëfen origjinën e ngjyrës së kuqe dhe marrëdhënien që ka bashkëshoqëruar njeriun përgjatë gjithë asaj shtrirje kohore që ai arriti të na linte si dëshmim ekzistence.

Telegrafisht mund të themi se kuqja është ngjyra në fund të spektrit të dukshëm të dritës, ngjitur me portokallin dhe vjollcën. Ajo ka një gjatësi vale mbizotëruese prej afërsisht 625–740 nanometra. Është një ngjyrë parësore në modelin e ngjyrave RGB dhe modelin e ngjyrave CMYK , dhe është ngjyra plotësuese e cyan. Reds shkojnë nga e shkëlqyer të verdhë-tinged kuqe flakë dhe Vermillion në kaltërosh-kuqe purpur, dhe ndryshojnë në hije nga zbehtë, të kuqe rozë, në të kuqe të errët burgundy. Qielli i kuq në perëndimin e diellit rezulton nga shpërndarja e Rayleigh, ndërsa ngjyra e kuqe e Grand Canyon dhe veçoritë e tjera gjeologjike shkaktohet nga hematiti ose okri i kuq, të dy format e oksidit të hekurit. Oksidi i hekurit gjithashtu i jep ngjyrën e kuqe planetit Mars. Ngjyra e kuqe e gjakut vjen nga hemoglobina proteinike, ndërsa luleshtrydhet e pjekura, mollët e kuqe dhe gjethet e vjeshtës të kuqërremta janë ngjyrosur nga antocyanins.

Për shkak se është toni i tokës dhe i gjakut, është një ngjyrë dhe arketip. Kjo ishte ngjyra dhe pigmenti që njeriu i parë mund të perceptojë dhe të prodhojë. Dhe për këtë arsye, imagjinata njerëzore – në të cilën të gjitha ngjyrat kanë një vend simbolik – vlerëson historinë e së kuqes si një nga marrëdhëniet më të vjetra që njerëzit kanë ruajtur me çdo ngjyrë. Artisti, Keith Haring dikur shkroi se e kuqja “është një nga ngjyrat më të forta, është gjaku, ka një fuqi vështruese” dhe ai nuk u gabua. Thjeshtë ngjyra e revolucionit, e joshjes, e brendësive të trupave tanë, dhe përdorimi i tij, edhe në vendet më pragmatike, i jep asaj një cilësi me rëndësi kardinal. Kjo është një histori e shkurtër e të gjitha materialeve nga të cilat kemi marrë të kuqe.

Toka ishte burimi i pigmenteve të para të njohura për njerëzimin, dhe prej saj njerëzit morën hije të kuqe, kafe dhe të verdhë. Veprat e para të artit, muralet parahistorike, të cilat i kanë mbijetuar kalimit të kohës, të gjithë mburren me një të kuqe tokësore të marrë nga mineralet e tokës, veçanërisht hematiti, një lloj oksidi. Ky pigment u përdor për rreth 250,000 vjet nga Neanderthals në atë territor që tani është Hollanda, dhe besohet se këto grupe të njerëzve të hershëm gjithashtu e përdorën atë për të zbukuruar trupat e tyre si pjesë e ritualeve, si një zam, dhe si një zbutës i lëkurës. Një nga shembujt më të dukshëm të përdorimit të hematitit është në murale të shpellave të Altamira, në Spanjë, që daton rreth 20,000 vjet më parë.

Kultura egjiptiane, ende shumë shekuj më parë, përdori shumë pigmente të të kuqes, duke përfshirë kanellën, një sulfid zhivë shumë toksik. Romakët më vonë e përdorën këtë kimikat të njëjtë si një pigment, i cili më pas ishte shumë i lakmuar dhe shumë i kushtueshëm. Gladiatorët që dolën fitimtarë nga Coliseum u pikturuan me kanellë përpara se të festonin fitoren me qytetin, dhe Pompei tragjik është plot me ngjyra në murale dhe në zotërime të tjera të klasave të larta, që dikur jetonin atje. Më vonë, nga 12 -të shekullit të, cinnabar u bë sinonim me një llak të përdorura në Kinë në vazo dhe sende të tjera luksoze.

SAMSUNG DIGIMAX 420

Miniumi ishte një tjetër kimik i përdorur, veçanërisht nga romakët, për të bërë të kuqen. Ashtu si kanabari, ishte helmues, dhe specialistët besojnë se ishte një nga pigmentet e para të sintetizuara nga njeriu. Ngjyrat e saj portokalli u kapën në mënyrë të përsosur brenda veprave prej mermeri dhe ari, dhe brenda mbishkrimeve. Minium është përdorur edhe më vonë në dorëshkrime mesjetare ndriçuar, dhe në Indi dhe Persi gjatë shekujve të 17 -të dhe 18 -të. Akoma më vonë, piktori Van Gogh për fat të keq do të përdorte pigmentin, një faktor që do të dëmtonte në mënyrë të pakthyeshme pikturat e tij, pasi ekspozimi ndaj dritës përfundimisht e zbardh atë.

Një tjetër pigment i kuq, një nga më të përdorurit në histori, është vermilion. Është konfuzion për emrin, pasi disa autorë antikë i referoheshin kështu një ngjyre që vinte nga cinnabar pulverizing. I njëjti emër i referohet gjithashtu një versioni sintetik të pigmentit të shpikur në Kinë dhe të marrë në Perëndim nga alkimistët arabë gjatë mesjetës. Ky, vermilion ka një ton pak portokalli, por, me ekspozimin ndaj dritës, mund të errësohet. Ajo u përdor nga shumë piktorë të Rilindjes përfshirë Titin e madh. 17 th shekull pa një bum të madh në përdorimin e kuq nga piktorë, për herë të parë në Venecia dhe më pas në Holandë dhe Gjermani.

Ndoshta e kuqja më kureshtare, ajo që magjepsi me shekuj Evropën, ishte ajo e nxjerrë nga një insekt. Është një pigment i kuq i marrë nga tharja dhe pulverizimi i cochineal, një kafshë që jeton brenda një kaktusi meksikan. Kjo speciale ishte importi më i madh nga bota e re në Evropë gjatë shekullit 16-të, pas ari dhe argjendit. Edhe pse fillimisht përdoret për të bërë ngjyra, cochineal u përdor shpejt si një pigment i quajtur carmine. Rembrandt, Van Dyck, Rubens, dhe Vermeer janë vetëm disa nga artistët që e përdorën atë gjatë kësaj periudhe, por më vonë ajo arriti në penelin e të shkëlqyerit JMW Turner, etj..

Disa shekuj më vonë, saktësisht më 1817, kimisti gjerman, Friedrich Stromeyer zbuloi një element të ri në tabelën periodike, ai është kadmium. Nga kjo ai fillimisht nxori pigmente të verdha dhe portokalli. Më në fund, më 1910 një e kuqe u mor gjithashtu nga i njëjti element dhe u bë një nga pigmentet e preferuara të Matisse. Por sot, pigmentet sintetike që përdoren më shumë për të kuqtë në veprat e artit njihen si litol dhe naftol.

E kuqja ka mbizotëruar në kulturën vizuale njerëzore me shekuj megjithëse sot dihet që bluja dhe jeshilja preferohen në kulturën perëndimore. Sidoqoftë, fuqia e së kuqes në cilindo nga tonet e saj mbetet e njëjtë. Një pikë përfundimtare kurioze është se veprat e artit, në të cilat mbizotëron e kuqja janë akoma më të shtrenjtat në ankand, një fakt që e bën të qartë mbizotërimin e saj të vazhdueshëm, si në mënyrë simbolike ashtu edhe imagjinare.