Nathan Altman kubisti rus, penelata e dritëpamësisë së shpirtit, mjeshtri i karakterit shprehës

Punët e Nathan Altman shquhen për gjallëri ngjyrash dhe dinamikë eksplodimi koloristik. Karakteristikë e këtij piktori është shprehia e gjallë që ai përcjell në pikturat e tij, kryesisht në ata punë, ku personazhet më shumë se demonstrojnë një komunikim të ftohtë të atypëratyshëm viziv, ata arrijnë të përcjellin me një brishtësi të thyeshme botën e brendshme. Shpirti në pikturat e Nathan Altman është një brendi delikate dhe shprehëse. Ka një lloj poetike ngjyrash, me të cilën ai sjell tematikën. Secila nga tablotë arrijnë të krijojnë atë raport me pamshmërinë, njëjtësisht si me dritën që reflekton mbi to, atë dritë që del prej tyre si një ligjerim.

Nathan Isaevich Altman ( 22 dhjetor 1889 – 12 dhjetor 1970 ) ishte një artist i avangardës ruse, piktor kubiste, skulptor, stiliste dhe ilustruese librash. Ajo lindi në një familje tregtarësh hebrenj në Vinnytsia, Governorate Podolia të Perandorisë Ruse, Ukraina e sotme. Nga 1902-1907, ai studioi pikturë dhe skulpturë në Kolegjin e Artit në Odessa. Në vitin 1906, ai pati ekspozitën e tij të parë në Odessa.
Në vitin 1910, ai shkoi në Paris, ku qëndroi për një vit. Studioi në Akademinë Ruse në Paris, duke punuar në studion e Wladimir Baranoff-Rossine. Gjatë kësaj periudhë kishte kontakte me Marc Chagall, Alexander Archipenko dhe David Shterenberg.
Më 1910, ai u bë anëtar i grupit Soyuz Molodyozhi, Unioni i Rinisë.
Në 1912, Altman u transferua në Shën Petersburg.
Portreti i tij i famshëm i Anna Akhmatovas, i ngjizur në stilin kubist, u realizua në vitin 1914.
Nga 1915-1917, Nathan Altman ishte mësues në shkollën private të artit të Mikhail Bernstein. Pas 1916 ai filloi të punojë si stilist.
Më 1918, ai ishte anëtar i Bordit të Mjeshtrive Artistike në Departamentin e Arteve të Bukura të Komisariatit Popullor të Iluminizmit, së bashku me Malevich, Baranoff-Rossine dhe Shevchenko. Në të njëjtin vit, me Wladimir Baranoff-Rossine, El Lissitzky dhe të tjerët.
Ai punoi kryesisht për teatrin, si ilustrues librash dhe autor i eseve për artin.
Në vitin 1920, ai u bë anëtar i Institutit për Kulturë Artistike (INKHUK), së bashku me Kasimir Malevich, Vladimir Tatlin dhe të tjerët.
Në të njëjtin vit, ai mori pjesë në ekspozitën “Nga Impressionizmi në Kubizëm” në Muzeun e Kulturës dhe Piktorës në Petrograd, sot Shën Petersburg.
Në 1921, ai u transferua në Moskë.
Nga 1921-1922 ai ishte drejtor i Muzeut të Kulturës dhe Pikturëe në Petrograd.
Nga viti 1920-1928, ai punoi në skenat për Teatrin Habima dhe Teatrin Shtetëror Hebre në Moskë.
Ekspozita e tij e parë solo në Leningrad ishte në vitin 1926.
Altman u transferua në Paris në 1928.
Në 1936, ai u kthye në Leningrad ( tani Shën Petersburg ).
Nathan Altman vdiq në moshën 81-vjeçare më 12 dhjetor 1970 në Leningrad. Prehet në Nekropolin e Komarovës në Zgjidhjen e Komarovës.
Albert Vataj