Posterët e filmit të Hollivudit të pasqyruara nga shkëlqimi i krijimtarisë së avangardës sovjetike

Ndërsa posterat e filmit në fillim të shekullit të 20-të në Hollivud filluan romancën dhe magjepsjen, Rusia u largua nga tregtimi i lehtë i të famshëmve dhe në vend të kësaj u përqendrua në dizajnin krijues.
Të nxitur nga kryengritja bolshevike dhe epoka e mëparshme e sundimit autokratik, artistët avangardë të Rusisë besonin se krijimtaria ishte një mjet për të përmirësuar jetën e njerëzve. (Sloganet popullore si “Arti në jetë” dhe “Arti në teknologji” epitomuan këtë mënyrë të të menduarit.) Këta artistë ndërprenë të gjitha rregullat për të krijuar një rend të ri grafik që zuri vendin e qendrës në posterat.
Për të shënuar njëqindvjetorin e revolucionit në Tetor të Rusisë, koleksionistja Susan Pack, publikoi një libër të posterëve të rrallë të avangardës ruse, të cilat ajo filloi t’i mbledhë që në vitet ’70.
“Posterët e filmit të Avant-Gardës ruse” mbledhin më të mirën e grumbullimit të Pack, një ëndërr e njohësit që përfshin 250 postera prej 27 artistëve nga Bashkimi Sovjetik, para se Stalini të dekretonte Realizmin Socialist si forma e vetme e autorizuar e artit.
Shumë prej stilistëve që u hodhën në bandën e posterit erdhën nga prejardhje më tradicionale të mëhershme artistike. Për shembull, vëllezërit Stenberg filluan si skulptorë konstruktivistë dhe stilistë të caktuar, dhe artisti pjellor Alexander Rodchenko punoi në fotografi, arkitekturë dhe dizajnin industrial.
“Ata montuan elementë të ndryshëm, të tilla si shtimi i fotografisë në litografi dhe ju shtynë veprimin nga njëra skenë me një karakter në një tjetër”, shkruan Pack. “Ata ngjyrosën fytyrat njerëzore me ngjyra të gjalla, forma trupi të zgjatura dhe të shtrembëruara, u dhanë njerëzve imazhe kafshësh dhe i kthyen kreditë e filmit në një pjesë integrale të dizajnit”.
Ndërsa krijimi i filmit u krijua si një formë arti, kështu u bënë edhe këta posterë dhe projektuesit e tyre, të cilët shpesh nuk kishin parë as filmat që reklamonin dhe punonin duke ju referuar figurës në kutitë e shtypit të dërguara nga Hollywoodi.
Punimet e tyre të rralla, të cilat ishin menduar vetëm të shiheshin për disa javë, tani janë grupuar në një libër që do t’i ruajë larg harresës.
Ana Rosado, CNN
Përshtati: Albert Vataj