Hovi i njeriut drejt Hënës- 12 sekondat që shtytën njeriun pas 12 mijë vitesh drejt një dimensioni të ri

Nga Albert Vataj

“Ju nuk e dëgjoni atë në vesh,” tha Michael Collins për sekuencat e para të fluturimit të Apollo 11. “Ju e ndjeni atë në të gjithë trupin tuaj.” U deshën plot 12 sekonda që anija kozmike të ngrihej nga platforma.
Rreth një milion spektatorë shikonin nisjen e Apollo 11 nga autostrada dhe plazhet në afërsi të vendit të nisjes. Përfaqësuesit e lartë, përfshinin Shefin e Shtabit të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara, gjeneralin Uilliam Westmoreland , katër anëtarë të kabinetit, 19 guvernatorë shtetërorë, 40 kryetarë, 60 ambasadorë dhe 200 kongresmenë. Nënpresidenti, Spiro Agnew e shihte shfletimin e kësaj faqeje në hostrisë e lavdisë amerikane, me ish-presidentin, Lyndon B. Johnson dhe bashkëshorten e tij, Lady Bird Johnson. Rreth 3,500 përfaqësues të medias, ishin të pranishëm. Rreth dy të tretat e tyre ishin nga Shtetet e Bashkuara; pjesa tjetër erdhi nga 55 vende të tjera të botës. Lansimi u transmetua në 33 vende, me rreth 25 milionë shikues vetëm në Shtetet e Bashkuara. Miliona më shumë në botë dëgjonin transmetimet radiofonike. Presidenti, Riçard Nikson e ndoqi këtë moment të madh nga zyra e tij në Shtëpinë e Bardhë me zyrtarin e tij të lidhjes në NASA, astronautin e Apollo, Frank Borman.
Saturn V AS-506 nisi Apollo 11 më 16 korrik 1969, në orën 13:32:00 UTC (9:32:00 EDT ). Në 13.2 sekonda në fluturim, mjeti i nisjes filloi të rrokulliset në azimuth e saj të fluturimit prej 72.058 °. Mbyllja e plotë e motorëve të fazës së parë ndodhi rreth 2 minuta dhe 42 sekonda në mision, pasuar nga ndarja e S-IC dhe ndezja e motorëve S-II. Motorët e fazës së dytë mbyllen dhe ndahen në rreth 9 minuta dhe 8 sekonda, duke lejuar ndezjen e parë të motorit S-IVB disa sekonda më vonë. Dhe kështu nisi rrugëtimin shigjetues drejt Hënës ambicia amerikane, ambicie e njeriut për të sunduar universin, ambicia e SHBA-ve për të dominuar.