Dietë vegjetariane, pesë mënyra si të jeni më të shëndetshëm

Mendoni se një mënyrë jetese vegjetariane do të jetë e vështirë, sepse rëndon portofolin tuaj. Gaboheni! Duke e mbajtur jetesën tuaj të thjeshtë dhe duke qenë pak krijues, mund të jeni në gjendje për t’u shpëtuar sëmundjeve dhe kostos së lartë të jetesës, në këtë kohë krize. Nga shqetësimet morale, fetare apo shëndetësore, këtu janë pesë arsye të jetesës vegjetariane, që mund të jetën financiarisht zgjedhje e zgjuar për jetën tuaj.

1. Shmangi rritjen e çmimeve të mishit
Çmimet e mishit janë të larta, dhe mund të rriten edhe më shumë. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, çmimet e mishit, pulave dhe peshkut, priten të rritet me 2.5 për qind në 3.5 për qind në vitin 2014, mishi i lopës dhe i viçit rritet me 3 për qind në 4 për qind. Pra, kjo është një periudhë e mirë për të mos konsumuar mish si dhe për të shmangur faturën e madhe që vjen prej tij.

2. Mund të parandaloni faturat shtesë mjekësore
Mish i kuq është një burim i mirë i proteinave, hekurit, ka vitamina B dhe zink. Megjithatë, një studim i fundit sugjeron se po të hahet shumë mund të çojë në trashjen e mureve të arterieve me pllakë, e cila më pas mund të çojë në atak zemre ose goditje në tru. Sëmundjet kardiovaskulare, të cila përfshijnë si sëmundjet e zemrës dhe goditje në tru, janë shkaku kryesor i vdekjeve në perëndim. Nëse ju hani mish, duhet të konsideroni si të mbroheni më pas për kolesterolin dhe presionin e gjakut, dy veti nga të cilat mund të ndikojnë në shëndetin e zemrës tuaj .
Përveç barrës për mirëqenien e fizikut tuaj, këto sëmundje mund të çojnë në shpenzime të larta për medikamente dhe fatura të tjera mjekësore. Pagat ikin më shpejt dhe konsumi i tyre shihet si standard më i vogël i jetesës. Disa zëvendësues të mishit ofrojnë pak e shumë vlera të njëjta ushqyese, që përfshijnë kikirikët, apo fasulet.

3. Mund të keni një kopsht
Duke menduar të keni kopshtin tuaj mund të duket si një investim i madh, por nuk duhet të jetë kështu. Përdorimi i një kopshti do t’ju ndihmojë jo vetëm që ju të keni investim me afat të gjatë, por mund edhe të jetë një hobi i bukur si dhe një eksperiencë e dobishme. Me pak planifikim dhe mjete, rreth çdokujt mund të ketë një kopsht.

4. Drejtohuni dyqaneve strategjike
Kur është fjala për sende të tilla si drithërat, fasulet dhe sende të tjera të konservuara, ose në shishe, mund të kurseni shumë, në qoftë se i blini në masë. Krahasoni çmimet për njësi të masës dhe mos harroni të kontrolloni datat e skadimit. Blini vetëm atë që ju do të jeni në gjendje për të ngrënë para se të skadojnë.
Edhe pse frutat e freskëta dhe perimet mund të prishen shpejt, ka disa mënyra të tjera për të kursyer. Kështu, për të kursyer, lini disi pas dyqanet dhe drejtojuni tregut tuaj fermer. Do të kurseni duke blerë direkt nga burimi, por edhe do të mbështesni fermerët lokalë. Nëse ju duhet të blini në dyqan ushqimor, mbani në vëmendje produktet që janë të sezonit. Frutat dhe perimet që janë të sezonit, janë zakonisht më të lira për shkak se ka shumë prej tyre që shesin përreth dyqaneve, kosto e lirë, dhe nuk duan t’i kthejnë pas.

5. Ruani frutat dhe perimet
Bëjeni zakon që frutat dhe perimet të rrinë të ngrira, që t’i hani ato para se të prishen. Mund të ngrini më shumë fruta dhe perime në kulmin e pjekurisë, deri sa të jeni gati për t’i përdorur ato. Ju gjithashtu mund të konsideroni konservimin dhe mbushjen – apo mundësitë për krijimin e salcave, si një zgjidhje tjetër të mirë.