Skenat epike të bukurisë magjepsëse afrikane, atje ku natyra dhe syri pikëtakohen në magjepsje

Nga Albert Vataj

Pamje magjepsëse të Afrikës së frikshme, pamje që të lënë pa frymë, mishërim i një ndjesi mrekullimi që ngas kjo prekje e perfeksionit të natyrës. Atje ku ka më shumë vend për kurajën se sa për frikën, atje ku shkelet prej putrave dhe thundrave të kafshëve të egra dhe ku lënë gjurmë eksploratorë kokëkrisur dhe skalitin në eterin e frymëmarrjes së ethshme; ëndrrat e shpirtrave flakatar, ata fotografë, eksploratorë, studiues e kureshtarë të adhurimit të natyrës së virgjër.


Nga liqenet në mes të shkretëtirës, tek kreshtat e kratereve të vullkaneve, nga majëmalet tek kapriçot e natyrës. Vërshimet e tufave në kërkim të ushqimit në habitatin e tyre, rendite e deveve dhe elefantëve madhështor nëpër kullotat në Kenia, janë ngulmi i jetës që gëlon, triumfi i natyrës që rreket të ruajë balancën. Këto imazhe ajrore tregojnë bukurinë befasues të peizazhit afrikan dhe kafshë të egra. Skenat epike u fokusuan nga bordi i një helikopteri safari.


Në këndvështrimi i tij nga ajri, fotografi Martin Harvey ishte në gjendje për të fiksuar atë pamje emocionuese që të japin sytë e një zogu, dhe arrin të perceptojë dashuria e të bukurës.