Agrippina, një nënë posesive që lindi dhe rriti Neronin, një perandor gjakatar dhe nënëvrasës

Nga Albert Vataj

Lutius Domitius Ahenobarbus Neron Claudius Caesar, i njohur si Neroni, perandor romak u dallua për aventurat dhe mizoritë e tij të përbindshme që struken thellë në misterin e përsonalitetit tij të keqformuar. Neronni ka jetuar në periudhën ndërvistase 37-68, ishte perandori i fundit i dinastisë Jul-Klaude, e cila mbretëroi pas vdekjes së Augustit.

Që në moshë shumë të re, nëna e tij, Agrippina, si çdo nënë tjetër ambicioze, e edukoi të birin me mësues të mirë, të famshëm atëherë dhe sot, si Seneka dhe Burhus. Neroni, sapo u çlirua nga ndikimi i tyre, arriti të nxirrte në pah një njëri ekstravagant, një produkt sundimtari kërcënues.

Pasioni i Neronit për garat me karroca dhe për teatrin, në të cilat merrte pjesë si një skllav vulgar, e ofendoi rëndë fisnikërinë romake të kohës. Neronin e kanë bërë përgjegjës për vrasjen e nënës së tij, për djegien e Romës dhe për persekutimin e krerëve të krishterë. Mbretërimi i tij përfundoi në një kaos revoltash dhe komplotesh, të cilat e zhytën Romën përsëri në luftë civile.

Agrippina Landing at Brindisium with the Ashes of Germanicus 1765-72 Gavin Hamilton 1723-1798 Purchased 1982 http://www.tate.org.uk/art/work/T03365

Neroni u shpall perandor nga pretorianët, kur ishte në moshën 16-vjeçare. Nëna e tij, Agrippina, kishte siguruar ngritjen politike të djalit të saj, duke helmuar rivalët e tij dhe ka shumë të ngjarë edhe burrin e saj, perandorin Klaud. Historiani romak Sueton thotë se Agrippina donte të kishte ndikim të plotë mbi djalin, Neronin, ose të sundonte përmes tij me terrin dhe intrigat e saja emblematike.

Ajo i vuri si tutor stoiukun Seneka. Seneka dhe Burhusi, të cilët ishin gjykatës, sigurojnë në vitet e para të principatës një administrim të efektshëm. Neroni e kalonte të gjithë kohën duke u marrë me aktivitetet e tij të preferuara, këngën dhe teatrin, të cilat aristokracia romake i gjykonte si të padenja për një princ. Por Neroni u lodh shpejt nga detyrimet që impononte pushteti dhe vendosi të bënte sipas kokës së tij.

Nuk dihej saktesisht arsyet, por Neroni tentoi shumë herë të vriste nënë e tij, Agrippinën. Ai përdori pa sukses mënyra shumë të komplikuara për ta finalizuar këtë sipërmarrje, si tavane dhomash që shemben ose anije që mbyten. Në fund ai dërgoi ushtarë në banesën e nënës së tij. Edhe në këtë rast ekstrem, Agrippina, e mori situatën në dorë. Ajo tregoi vendin ku vrasësit e saj donin ta godisnin: barkun që kishte mbajtur djalin e saj.

***

Agrippina Vogël ishte Perandoresha romake dhe një nga gratë më të shquara në dinastinë Julio-Claudian. Babai i saj ishte Germanicus, një trashëgimtar popullor në Perandorinë Romake nën Tiberius. Nëna e saj Agrippina Plaka, ishte një nga mbesët e perandorit të parë romak Augustus. Ajo ishte gjithashtu motra e vogël e Caligula, si dhe mbesa dhe gruaja e katërt e Klaudit .

Të dy burimet e lashta dhe moderne përshkruajnë personalitetin e Agrippinës si të pamëshirshme, ambicioze, të dhunshme dhe dominuese. Fizikisht ajo ishte një grua e bukur dhe me reputacion. Shumë historianë të lashtë akuzojnë Agrippinën se e helmoi Klaudin, burri i saj, edhe pse faktet nuk përputhen. Në vitin 59, Agrippina u ekzekutua me urdhër të djalit të saj, perandorit Neron .

***

Ajo u emërua priftëreshë e kultit të Klaudit të perëndishëm. U lejua të vizitonte mbledhjet e Senatit, duke shikuar dhe dëgjuar takimet pas një perdeje.

Në muajt e parë të mbretërimit të Nerit, Agrippina kontrolloi djalin e saj dhe Perandorinë. Ajo humbi kontrollin mbi Neronin kur filloi të kishte një marrëdhënie me Claudia Acte , të cilën Agrippina ishte në oponencë të vazhdueshme. Agrippina filloi të mbështeste Britannicus në përpjekjen e saj për ta bërë atë perandor. Britannicus u helmua fshehurazi me urdhër të Neronit gjatë banketit të tij në shkurt 55. Lufta e pushtetit midis Agrippinës dhe djalit të saj kishte filluar tashmë.

Agrippina midis periudhës 55 dhe 58 u bë shumë vigjilentë dhe kishte një sy kritik ndaj Neronit. Në vitin 55, Agrippina u detyrua nga djali i saj të largohej nga pallati për të jetuar në vendbanim perandorak. Neroni e privoi nënën e tij nga të gjitha nderimet dhe fuqitë dhe madje i largoi truprojat e saj romake dhe gjermane. Neroni madje kërcënoi të ëmën se do të abdikoje fronin dhe do të shkonte për të jetuar në ishullin grek të Rodosit, një vend ku Tiberius kishte jetuar pas divorcimit me Julia Plakë. Pallas gjithashtu u shkarkua nga gjykata. Rënia e Pallas dhe opozita e Burrus dhe Seneca, kontribuan në humbjen e autoritetit të Agrippinas.

Ndërsa Agrippina jetonte në mërgim dhe lejohej të shkonte për vizita të shkurtra në Romë, Neron dërgonte hera-herash njerëz që ta dhunonin psikologjikisht. Edhe pse jetonte në Misenum, ajo ishte ende shumë e famshme, e fuqishme dhe me ndikim. Agrippina dhe Neron do të shihnin njëri-tjetrin në vizita të shkurtra.

Vdekja dhe pasojat

Rrethanat që përqarkojnë vdekjen e Agrippinës janë të pasigurta për shkak të kontradiktave historike dhe paragjykimeve anti-Neron. Të gjitha historitë e mbijetuara të vdekjes së Agrippinës bien në kundërshtim me veten dhe njëri-tjetrin, dhe në përgjithësi janë legjenda.

Sipas Tacitit, në vitin 58, Neron u përfshi me gruan fisnike Poppaea Sabina. Me arsyetimin se një divorc nga Octavia dhe një martesë me Poppaea nuk ishte politikisht e realizueshme me Agrippina gjallë, Neron vendosi të vriste Agrippinan. Megjithatë, Neron nuk u martua me Poppaea duke vënë në dyshim këtë motiv. Përveç kësaj, Suetonius zbulon se burri i Poppaeas, Otho, nuk u dërgua nga Neron deri pas vdekjes së Agrippina. Duke e bërë shumë të vështirë martesën e Poppaea, e cila do të ishte e ngutshme për Neron. Disa historianë modernë teorizojnë, se vendimi i Neron për të vrarë Agrippina u nxit nga komplot i saj për ta zëvendësuar atë me Gaius Rubellius Plautus (kushëriri i dytë i nënës së Neron) ose Britannicus (djali biologjik i Klaudit).

Tacitus pohon se Neron e konsideronte helmimin ose therrjen e saj, por ndjeu se këto metoda ishin shumë të vështira dhe të dyshimta, kështu që pas këshillës me ish-tutorin e tij Anicetus, vendosi si mundësi kurthi për të ëmën një varkë vetë-fundosëse. Megjithëse i vetëdijshëm për komplotin, Agrippina hypi në këtë varkë duke arritur të shpëtonte. Lajmi i mbijetesës së Agrippinës arriti në Neroni, kështu që ai dërgoi tre vrasës për ta të larë hesapet më të ëmën.

Ndërsa Suetonius thotë se syri i mbikqyrur i Agrippinës “tepër kritik” që mbajti mbi Neronin, e çuan atë në vrasjen e saj. Pas muajsh përpjekjesh për ta poshtëruar, duke e privuar nga fuqia, nderi dhe truprojat. Tentativat e Neronit për vrasjen e nënës pasuan me tre helmime. Ajo e pengoi vdekjen duke e marrë antidotin paraprakisht. Përpjekjet e Neronit nuk reshtën, thua se i vetmi problem që ai kishte në arritjen e synimeve të tij prej sundimtari, ishte që të hiqte qafe nënën e tij posesive, dhe jo vetëm. Si përfundim ai arriti qëllimin duke ngritur vrasjen e së ëmës, si alibi e zbulimit të komploteve të saj për të vrarë. Pas vdekjes së Agrippina, Suetonius thotë se Neron kur pa kufomat e Agrippinës nuk mundi të mos rrëfehej për të mirat dhe të këqiat e nënës së tij. Edhe pse ai kishte arritur pas shumë përpjekjesh ta vriste, besonte se Agrippina do ta ndiqte atë edhe pas vdekjes. Për Cassius Dio versioni i kësaj luftë mëmë-bir kishte disa ndryshime, por thelbësorja mbetet ajo, ashpërsia e kësaj luftë dhe larmia e gjithë këtyre makinacioneve dhe intrigash që u thurën. Por ajo që përbën interes ishin fjalët të fundit të saj, të shprehura në formë lutje ndaj vrasësit të urdhëruar që ai ta godastë në barkun e saj, si fajtore që kishte rritur dhe lindur “një djalë të neveritshëm”.

Kronikanët dhe historianët e kohës trajtojnë gjithashtu edhe varrimin e Agrippinas. Në funeralin e nënës së tij, Neroni u përpoq të shfaqej i pafajshëm, i heshtur dhe i frikësuar. Kur u përhap lajmi se Agrippina kishte vdekur, ushtria romake, senati dhe njerëz të ndryshëm i dërguan letra urimi që ai ishte shpëtuar nga komplotet e nënës së tij.

Gjatë pjesës tjetër të sundimit të Neron, varri i Agrippinës nuk ishte i mbuluar ose i mbyllur. Familja e saj më vonë i dha asaj një varre modeste në Misenum. Neronin do ta përndiqte gjatë në ndërgjegje vrasja e nënës së tij. Ai u ndi aq fajtor sa shpesh vuante nga sulme ankthi. Frika e çoi deri aty sa të paguante magjistarë persianë që ta shpëtonte nga fantazma e nënës së tij.

Vite para se të vdiste, Agrippina kishte vizituar astrologët për të pyetur për të ardhmen e djalit të saj. Ata kishin parashikuar dhe paralajmëruar me saktësi se djali i saj do të bëhej perandor dhe do ta vriste atë. Ajo, sipas Tacitit u është përgjigj astrologëve: “Le të më vrasë, me kusht që ai të bëhet perandor”