Klasi dhe finesa e një aristokrateje në “Portreti i zonjës Barbe de Rimsky-Korsakov” të Franz Xaver Winterhalter

“Portret i zonjës Barbe de Rimsky-Korsakov” është një punë e realizuar në vitin 1864, vaj në kanavacë, e përmasave 117 × 90 cm. Ajo ndodhet në Musée d’Orsay, Paris. Kjo punë cilësohet një nga më të njohurat e serisë së pikturave që arrijnë të shprehin përmes penelatës së pastër dhe lojës së dritës dhe koloritit, jetën mondane të grave të serës së lartë. Përmes finesës dhe klasit, një përzemërsie shprehëse dhe ngulmi përshkues të tipareve dhe karakterit, piktori jetëson atë vlerë të memuarit për ta sjellë deri në ditët tona me kaq vërtetësi dhe kaq hir.
Ai përmes kësaj zonje ka arritur të ndalojë kohën dhe të rikthejë në të tashmen e çdo kopulimi ëndjeje dhe adhurimi, po kaq të gjallë dhe përjetuese.
Madame Barbe de Rimsky-Korsakov pozoi për Winterhalter në vitin 1845.
Siç dihet, Madame Barbe de Rimsky-Korsakov ishte bashkëshortja e Nikolaj Rimsky-Korsakov, një aristokrati rus me shumë influencë. Ajo dhe bashkëshorti i saj përmenden gjithashtu në romanin “Anna Karenina” të Leo Tolstoi.
Franz Xaver Winterhalter (20 prill 1805 – 8 korrik 1873) ishte një piktor gjerman, i njohur për portretet e tij mbretërore në mesin e shekullit të 19-të. Mw shu
Albert Vataj