Adriaen van Utrecht, piktori i preferuar i monarkëve, flamandi i begatisë së natyrë dhe ngjyrave të hareshme

Nga Albert Vataj

Adriaen van Utrecht njihet si piktor i jetës. Gama e subjekteve të tij krijuese është e gjallë. Në tablonë e tij mund të gjesh një trajtim fotografik e gjithfaresh i skenave të zakonta të jetës dhe kulinarisë, që nga objektet e zakonta të jetës, argëtimit, te kafshët e blegtorisë, ato shtëpiaket, peshku, shpendët, lulet dhe një larmi frutash. Në tryezën e tij nuk mungon asgjë. Ai tregon për bujarinë e natyrës dhe begatinë e jetës. Veçon për këtë karakteristikë dhe i përbashkohet emrave të tjerë që integruan këtë lëndë jetësore në përjetësinë e pikturës.

Ngjyra, drita, tonet, tregojnë për një shpirt të pasur dhe një virtuoz në realizimin e natyrave të qeta dhe çasteve vepruese. Ajo që ky piktor sjellë në galerinë e tij krijuese është rëndësia që ka në jetën tonë ngrënia dhe mirënjohja që i detyrohemi natyrës, e cila e pasuron të përditshmen tonë dhe i shpërblen duart që zgjatën në dëshirën për marrëdhënie me jetën, si rrënjët tokës. Në punët e tij ai koleksionon shumë objekte dhe sende. Shullojshmëria e përfshirjes në pikturat e Adriaen van Utrecht i ngjet një bolleku gati të rrëmujshëm, por kjo nuk tolerohet prej tij në realizim artistik. Ai i kushton vëmendjen e duhur gjithçkaje që gjendet në vëzhgimin dhe përfytyrimin e tij, që nga objektet e hedhur tej në kuadër, deri tek ato qendroret e objektit që e thërret në këtë marrëdhënie krijuese.
Tablotë e përpunuara të prodhuara nga Frans Snyders dhe Adriaen van Utrecht në vitet 1640 theksuan bollëkun e madh duke përshkruar një shumëllojshmëri të objekteve, frutave, luleve dhe lojës së vdekur, shpesh në kombinim me njerëz.
Adriaen van Utrecht në krijimtarinë e tij të hershme u ndikua nga Frans Snyders. Van Utrecht nuk favorizonte ngjyrat e ndritshme në mënyrën se si e bëri Snyders, por më tepër preferonte tone të ngrohta prej dheu, veçanërisht gri-jeshile, dhe efekte të forta chiaroscuro . Ky i fundit ka ardhur ndoshta nga njohuria e tij e pikturës italiane dhe në veçanti veprat e pasuesve të Caravaggio.

Adriaen van Utrecht, së bashku me Frans Snyders dhe Jan Fyt, përfaqësuesve kryesorë të pikturës flamandë, përjetoi një bum në gjysmën e parë të 17 shekull, ndërsa ishin ende në jetë. Frans Snyders, një gjeneratë më e vjetër se Adriaen van Utrecht, hapi rrugën për jetën baroke të flamandës, e cila u themelua në traditën e kuzhinës dhe pjesëve të tregut të shekullit të 16-të. Kjo karakterizohet nga pasuria e përbërjes dhe regjistrimi i saktë i materialeve dhe objekteve të përshkruara në tablo, por edhe nga shkëlqimi i pikturuar që realizoi në përgjithësi në Antwerp, në shekullin e 17-të. Kjo jetë e atëhershme nga Adriaen van Utrecht impresionon me formatin e saj të

madh dhe me pasurinë e shumëllojshmërisë së pafund të frutave dhe perimeve, të cilat i paraqiten shikuesit në tavolinë, disa në shportë. Në kundërshtim me pjesët e tregut të shekullit të 16-të, shifrat e stafit janë zhdukur, dhe vetëm një papagall dhe një majmun e popullojnë peizazhin, duke i dhënë imazhit një karakter egzotik dhe në të njëjtën kohë dhe të personalitet. Çmimi i frutave dhe perimeve, disa prej të cilave u importuan nga vendet e largëta, korrespondon me shkëlqimin e pikturës. Ndryshe nga Frans Snyders, Adriaen van Utrecht ishte i njohur jo vetëm me traditën e flemishtes. Si Gjermania dhe Franca, ai gjithashtu udhëtoi për në Itali ku u njoh me pikturën e akullit që lulëzoi, në veçanti në Romë dhe Milan. Ishte ndoshta kjo përvojë prejnga ai mori idenë e “chiaroscuro”, e cila dallon qartë jetën e tij të qetë nga ato të Frans Snyders. Klientët e tij ishin po aq ndërkombëtarë, sa bartësit e tij artistikë dhe numrin më të madh e përbënin princa evropianë, gjithashtu dhe perandori gjerman, mbreti spanjoll dhe guvernatori i krahinave holandeze, për të cilët Adriaen van Utrecht përfundoi komisione të rëndësishme për mobilimin e pallatit Huis ten Bosch në Hagë. në të njëjtin vit sikurse u krijua fotografia e tanishme.