Diego Velazquez, piktori i oborrit mbretëror që skaliti me ngjyra kujtesën e barokut spanjoll

Diego Velazquez, (6 qershor 1599 – 6 Gusht, 1660) konsiderohet si një nga piktorët më me ndikim të historisë evropiane dhe një artist shumë i respektuar në kohën e tij, kish kultivuar një marrëdhënie me Mbretit Philip IV dhe ministër i tij kryesor, Konti të Duka i olivares, duke na lënë disa portrete që tregojnë stilin dhe gjinialitetin krijues. El Greco, një tjetër artist i respektuar nga periudha, infused artin spanjoll me stilet e Rilindjes italiane dhe ndihmoi në krijimin e një stil unik spanjoll e pikturës.

 

Velaskez piktor i rëndësishëm i Barokut spanjoll të shekullit të XVII

Velaskez (në spanjisht quhet Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, ishte një piktor i rëndësishëm i Barokut spanjoll të shekullit të XVII. Pikturat e tij i takojnë koleksioneve të familjes mbretërore dhe skenave të jetës ditore, por po ashtu edhe skenave nga mitologjia e Romës.

Ai ka qenë piktori i oborrit i Mbretit Filip IV të Spanjës. Në portretizimin e familjes mbretërore Velaskez pikturoi në përgjithësi portretet e tyre në përmasën e bustit nga jeta duke krijuar versione të ndryshme. "Las Meninas" (1656, "Shoqërueset e nderit ") është piktura më e rëndësishme dhe më e arrira e karrierës së tij, referuar specialistëve. Puna e tij shërbeu si model për piktorët e mëvonshëm të shekullit XX, Eduard Mane, Antonio Puga, Pablo Pikaso dhe Salvador Dali.

"Las Meninas" është një pikturë e realizuar në vitin 1656 nga Diego Veláskez që konsiderohet si artisti kryesor i periudhës së artë spanjolle, dhe që sot gjendet në muzeun "Prado" të Madridit. Kompleksiteti i punës dhe kompozicioni enigmatik kanë ngritur çështjen rreth realitetit dhe iluzionit dhe krijon një lidhje të pavërtetë mes shikuesit dhe figurës së përshkruar. Për shkak të këtij kompleksiteti jo të zakonshëm, "Las Meninas" ka qenë një nga punët e analizuara më gjerësisht në pikturën e perëndimit.

Piktura përshfaq një dhomë të madhe në Alkazar-in mbretëror të Madridit, gjatë mbretërimit të Mbretit Filip IV të Spanjës dhe ruan të gjalla disa figura, ku disa që janë më të identifikueshmet i përkasin oborrit spanjoll e përkojnë me imazhin i cili vjen nga fotografia e çastit. Disa personazhe shikojnë jashtë kanavacës në drejtim të shikuesit, ndërsa të tjerët bashkëveprojnë mes vetes së tyre. Infantja e re Margaret Teresa është e rrethuar nga shoqëria e saj e vajzave të nderit, kujdestareve, rojeve personale, dy xhuxhave dhe e një qeni. Pikërisht pas tyre qëndron edhe Velaskez, i cili ka pikturuar vetveten.

Duke punuar me kanavacë të madhe, puna e Velaskez shikon tutje, tej hapësirës pikturike ku mund të qëndrojë një njëri i zakonshëm në pozicionin e kundrimit të pikturës. Në sfond është një pasqyrë, e cila reflekton trupat e sipërme të mbretit dhe mbretëreshës. Ata janë vendosur jashtë hapësirës së pikturës në një pozicion të ngjashëm me atë të shikuesit, megjithëse disa studiues kanë spekuluar se imazhi i tyre është një refleksion nga piktura ku ai po punon.

"Las Meninas", për një kohë të gjatë, ka qenë një nga pikturat më të rëndësishme në historinë e artit të perëndimit. Piktori i shkollës baroke Luka Xhordano thotë se ajo përfaqëson "teknologjinë e pikturimit" dhe më 1827 presidenti i R.A. Sir Tomas Lorens e përshkroi këtë punë në një letër të cilën ia dërgoi pasuesit të vet Devid Uilki si "filozofia e vërtetë e artit", ajo është përshkruar si "arritja më supreme e Velaskez një vetëndërgjegjje e lartë, një demonstrim i kalkuluar i asaj ku mund të arrinte piktura, e ndoshta dhe komenti më kërkues bërë nga mundësitë e këmbalecit të piktorit".

The Rokeby Venus

Kjo eshte e vetmja pune nudo qe ka mbijetuar ne kohe nga ky piktor.Kisha e asaj kohe nuk e pelqeu kete veper,kryeveper do thosha pasi ishte nga te parat nudo. Venus qe ishte me e bukura e te gjitha perendive,paraqitet nga artisti pas banjes dhe i biri i saj Cupidi i mban pasqyren ne te cilen ajo shikohet dhe shikon gjithashtu me te njeten freski dhe shikuesit e sotem. Ne vitin 1651 eshte rregjistruar per here te pare kjo veper marre nga koleksioni i Marques del Caprio,I biri i kryeministrit spanjoll te asaj kohe.Duhet te jete bere me porosi per Markezin dhe eshte shfaqur ne fshehje,kuptohet nga frika e Inkuizicionit.

Piktura njihet me emrin The Rokeby Venus pasi eshte marre nga Morrit Collection ne Rokeby Hall dhe tani ndodhet ne Galerine Nacionale ne Londer.

Vaj ne telajo me permasat 122,5×177 cm