Kurrë nuk ka pasur një luftë të mirë ose një paqe të keqe

Paqe, është keqkuptuar si term apo keqpërdorur si etapë?!

Ndoshta është një nga dilemat, me të cilën njeriu ka bashkëjetuar si në një nevojë të pandashme përtëritjeje përmes luftës.

Paqja i është propozuar njeriut vetëm si fasadë, ku triumfatorët që janë gjithnjë tiranë, kanë nderuar në këtë memuar, armët, plagët, gjymtimet dhe varret. Si për t'ia kujtuar njeriut bashkëkohor afrinë me këtë marrëdhënie, jo dhe aq si kujtesë se sa si formë nënshtrimi.

Duke menduar përtej caqeve të kufizuar të kuptimsisë etimologjike dhe përcaktimeve të akullta, paqja ndoshta duhet të jetë më shumë se një armëpushim, ose një luftëmbarim, apo diçka e ndërmjetme.

Ëndrra e njeriut për paqe ka vërshuar gjithnjë uturitshëm nëpër netët e terrta e të makthshme. Paqe, njeriu ka kërkuar mbi kuja, mbi heshta e tyta, qullur në lot e përmbytur në gjak. Paqe ka gjetur në shterrimin e gjendjeve të tubuara dëshirimesh, paqe i kanë dhënë në të rrejshmet çaste ëndërrtarie, paqe të shtirur, paqe qiejsh krahëthyer, paqe zemrash lenguese, paqe të trishtuar. Edhe vetë paqja ndjehet e kërcënuar nga nevoja e paqes për t'iu servirur njeriut diçka më shumë se sa si konvension ojnash politike, si maskë fytyrash të gjakosura.

Paqja në sensin psikologjik pasqyron një gjendje të shëndetshme të qetësisë dhe harmonisë. Në veçanti paqja nënkupton mungesën e luftes apo të dhunes. 

Mesazhi është që çdo qenie njerëzore është e thirrur të jetojë në paqe, në harmoni, në gëzim, në tolerancë, në dialog dhe t’i shprehë vlerat e veta, ato të frymëzuara, ato të përcjella në aspekt të trashëgimisë. Në mënyrë të posaçme, ne shqiptarët kemi një sens më të fortë se të tjerët për të festuar në pavarësi, për të festuar vërtet në një thellësi të qenies sonë njerëzore si sovrane dhe bujare”. 

Mëtime për paqen nga njerëz që historia i ka skalitur

“Paqja fillon me një buzëqeshje ..”

Nënë Tereza

 

Paqja është kaq e virtytshme sa edhe vetë kjo fjalë ta përkëdhel veshin

Ciceroni

 

Nuk e di nëse lufta është tëhuajsim gjatë paqes, ose paqja tëhuajsim gjatë luftës.

Georges Clemenceau

 

Edhe paqja ka fitoret e veta, jo më të vogla me ato të luftës, por asaj derimsot nuk i janë ngritur aq përmendore.

Kin Habard

 

Një pushtues është gjithnjë një i dashuruar me paqen.

Carl von Clausewitz

 

“Errësira nuk mund ta dëbojnë errësirën: vetëm drita mund ta bëjë këtë. Urrejtja nuk mund të deboj   urrejtjen:. Vetëm dashuria mund ta bëjë këtë ”

Martin Luther King

 

“Ju mund të thoni se unë jam një ëndërrimtar, por unë nuk jam i vetmi. Unë shpresoj se një ditë ju do të bashkoheni me ne. Dhe bota do të jetojë si një. ”

John Lennon

 

“Paqja nuk mund të mbahet me forcë; kjo mund të arrihet vetëm nga të kuptuarit. ”

Albert Einstein

 

Kur fuqia e dashurisë kapërcen dashurinë e pushtetit bota do të njeh  paqe.

Jimi Hendrix

 

Paqja nuk është mungesa e konfliktit, është aftësia për të trajtuar konfliktet me mjete paqësore.

Ronald Reagan

 

Më mirë se një mijë fjalë boshe, është një fjalë që sjell paqe.

Buda

 

Nëse ne nuk kemi paqe, kjo është sepse ne kemi harruar që i përkasim njëri-tjetrin.

Nënë Tereza

 

Nëse ju doni të bëni paqe me armikun tuaj, ju duhet të punoni  me armikun tuaj. Pastaj ai bëhet partneri juaj.

Nelson Mandela

 

Ne kurrë nuk mund të marrin paqe në botën e jashtme derisa nuk kemi  paqe me veten.

Dalai Lama

 

Ata që janë në luftë me të tjerët nuk janë në paqe me veten e tyre.

William Hazlitt

 

Kjo nuk është e mjaftueshme për të folur për paqe. Një duhet të besojmë në të. Dhe kjo nuk është e mjaftueshme për të besuar në të. Një duhet të punojnë në atë.

Eleanor Roosevelt

 

Unë preferoj paqen. Por në qoftë se problemet duhet të vijën, le të vijë në kohën time, në mënyrë që fëmijët e mi të jetojnë në paqe.

Thomas Paine

 

Njerëzimi duhet të kujtojmë se paqja nuk është dhuratë e zotit për krijesat e tij; paqja është dhuratë jone  për njëri-tjetrin.

Elie Wiesel

 

Le të ketë punë, bukë, ujë dhe kripë për të gjithë.

Nelson Mandela

 

Unë mendoj se është naive të lutemi për paqen botërore në qoftë se ne nuk jemi duke shkuar për të ndryshuar formën në të cilën jetojmë.

Godfrey Reggio

 

Kërkimi i paqes fillon në shtëpi, në shkollë dhe në vendin e punës.

Silvia Cartëright

 

Shmangni popullaritetin në qoftë se ju do të keni paqe.

Abraham Lincoln

 

Një burrë i vërtetë e do gruan e tij, dhe vë familjen e tij si gjëja më e rëndësishme në jetë. Asgjë nuk ka sjellë më shumë paqe dhe përmbajtje në jetë sesa thjesht të qenit një burri i mirë dhe baba.

Frank Abagnale

 

Suksesi nuk matet me para apo pushtet apo nivel social. Suksesi matet me disiplinën tuaj dhe paqen e brendshme.

Mike Ditka

 

Njerëz të guximshëm falin,veten  për hir të paqes.

Nelson Mandela

 

Ëndrra ime është që të jetojmë një jetë të mirë dhe të jemë ne dashuri, të afërt me zotin dhe të jemi një qenie e mirë njerëzore dhe të të sjellim  paqe për njerëzit.

Ziggy Marley

 

Sa më shumë djersë në kohë paqe, aq më pak gjak në luftë.

Chai Kai Shek

 

Asnjëherë nuk kam përkrahur luftën, përveç si mjet për paqe.

Ulysses S. Grant

 

“Fitoret e vërteta dhe të qëndrueshme janë ato të paqes, dhe jo të luftës.”

Ralph Waldo Emerson

Ç`ËSHTË PAQJA?
Paqja është pasojë drejtësie dhe shenjë e realizuar dashurie. Ku ka paqe, "çdo krijesë në një rregull të mirë mund të gjejë prehje" (Tomë Akuini). Paqja tokësor është imazhi i paqes së Krishtit, i cili i ka pajtuar qiellin e tokën. 
Paqja është më shumë se mungesë lufte, dhe më shumë se një ekuilibër forcash i balancuar me kujdes ("ekuilibri i tmerrit"). Në gjendjen e paqes njerëzit mund të jetojnë të sigurtë me pronën e tyre të fituar me të drejtë dhe të kultivojnë shkëmbimin e lirë me njëri-tjetrin. Në paqe respektohet dinjiteti dhe e drejta e vetë-përcaktimit të individëve dhe të popujve. Në paqe, bashkëveprimi njerëzor është i formuar nga solidariteti vëllazëror.