Të shenjtat kumtime diturake të François de La Rochefoncauld

 

Tek gjelozia ka me shume dashuri per veten sesa dashuri

Sado e rralle qe eshte dashuria e vertete aq me e rralle eshte nje miqesi e vertete

Ka njerez qe nuk kishin dashuruar sikur mos te kishin degjuar per dashurine

Sikur mos te kishim difekte nuk do na jepte aq kenaqesi ti gjenim te tjeret

Vetem njerezit e medhenj mund te kene difekte te medha

 

– Të kuptosh të vërtetën e diçkaje, është fillimi i të kuptuarit.

– Koha është sikur shpata, nëse nuk e pret, të prenë

– Nëna e të këqijave; pijet dehese, kur je i dehur bën çdo të keqe.

– Nuk është i lumtur ai qe ka, por i kënaquri me atë që ka.

– Njeri i mirë është ai që do për tjetrin atë që do për vete.

– Bujaria dëshmohet kur je nevojtar.

– Pasuria nuk i përket atij që e ka, por atij qe di ta gëzojë atë.

– Pasuria është si uji i kripur; sa më shumë pi, aq më shumë ke etje për të.

– Në gjumë dhe në errësirë çdo gjë është e bukur.

– Jeta është një libër i hapur, ku çdo ditë lexon një flete.

– Drurin e bren krimbi,njeriun hidhërimi.

– Njerëzit që kafshojnë dorën e atij që i ushqen, zakonisht lëpijnë këpucët e atyre që i godasin.

– Bukuria e shpirtit nuk vdes (bukuria nuk matet në trup)

– Turpi (marrja) është fortifikatë

– Mendja e pastërtë në zemër të shëndosh

-Nëse te gjithë mendojnë për vetveten-atëherë është menduar për te gjithë.

-Një optimist beson se kjo është bota dhe koha me e mirë për te jetuar. Një pesimist frigohet se kjo është e vërtetë.

-Ec pas atyre qe e kërkojnë te vërtetën. Ik nga ata qe e kanë gjetur atë.

-Gabimin me të madh qe mund ta besh ne këtë jetë është – friga qe mos të gabosh.

 

 

Të kuptosh të vërtetën e diçkaje, është fillimi i të kuptuarit.

– Koha është sikur shpata, nëse nuk e pret, të prenë

– Nëna e të këqijave; pijet dehese, kur je i dehur bën çdo të keqe.

– Pasuria nuk i përket atij që e ka, por atij qe di ta gëzojë atë.

– Pasuria është si uji i kripur; sa më shumë pi, aq më shumë ke etje për të.

– Në gjumë dhe në errësirë çdo gjë është e bukur.

– Jeta është një libër i hapur, ku çdo ditë lexon një flete.

– Drurin e bren krimbi,njeriun hidhërimi.

– Njerëzit që kafshojnë dorën e atij që i ushqen, zakonisht lëpijnë këpucët e atyre që i godasin.